×

Recensie

Alternative

17 september 2019

Sequoyah Murray

Before You Begin

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Thrill Jockey

Before You Begin Sequoyah Murray Alternative 4.5 Sequoyah Murray – Before You Begin Written in Music https://writteninmusic.com

Alles wegblazende en uitdagende debuutalbums, daar knapt een muziekjaar van op. Before You Begin van de uit Atlanta afkomstige Sequoyah Murray is daar een perfect voorbeeld van.

Murray is nog maar 22 jaar oud en bracht tot nu toe één EP uit: Penalties of Love, die dit voorjaar verscheen. Een EP die in vier tracks een enorm talent lanceerde. Wat een fraai donkere prachtstem, wat een intelligente tegelijk hartverwarmende en van soul doortrokken electronic sound vol referenties naar noordelijke en westelijke Afrikaanse polyritmes, gospel, hiphop, trap, psychedelica en Atlanta’s minder bekende jazz en free-improv scene.

De operastem die het album opent geeft gelijk aan dat we hier met een andersoortig en vernieuwend en vrijdenkend muzikant te maken hebben. En al helemaal als hij zijn zang vervolgens inzet en de operastem als begeleider voor de ruimtelijke vocalen gebruikt. Absoluut adembenemend. En luister toch eens hoe hij daarna met I Wonder daar een glorieus vervolg aan geeft. Diepe dragende klanken waarover om Murray’s stem fraaie vrouwelijke vocalen heen cirkelen.

Subliem begint dan weer als een verloren jarentachtigtrack die in alles, synths en beats, de prachtige basis voor Murray’s prachtstem (nog maar 22 hè?) is. Heerlijke tegelijk muzikaal spannende track ook weer die moeiteloos de dansvloer kan veroveren. Blue Jays is nog meesterlijker. Prachtig hoe de synths onder zijn prachtstem vloeien en met een fraaie vioolpartij erbij een storm aanwakkeren die met beats erbij in volle glorie voorbij trekt. Wat een bruut talent is hier toch te horen.

Het sfeerrijke Sunflower (I Love You More) is soul in full flow met Murray’s broertje in de samenzang. Let’s Take The Time met zijn vervreemdende percussiefratsen en Murray’s stem op alle mogelijke golflengtes en kleuren. Bizarre, intrigerende track. Penalties of Love kenden we natuurlijk al van zijn gelijknamige EP. Een prachttrack.

Is Enough is al net zo aanstekelijk, verrassend en ontwapenend. Muziek waarvan de levenslust en het avontuur van muziek maken afspat. En immer die donkere prachtstem die naar kopstem overgestapt al net zo weldadig klinkt. Met de titeltrack, alweer zo’n fraaie op ritmes gebouwde met zowel gesamplede Murray vocalen als zijn echte frontaal. Knap hoe kaal hij de instrumentatie laat en toch een heel palet aan klankkleuren laat horen.

Before You Begin is een intrigerend album van een bijzonder groot talent. Grotendeels thuis en in alle vrijheid opgenomen openbaart het album een man met bijzondere en rijke muzikale gedachten die prikkelen en beklijven. Er moet wel iets heel raars gebeuren als Before You Begin niet het debuut van het jaar is. Wat een hemelbestormend groot talent is Sequoyah Murray.  1. Here We Go
  2. I Wonder
  3. Sublime
  4. Blue Jays
  5. Sunflower (I Love You More)
  6. Let's Take the Time
  7. Penalties of Love
  8. Is Enough
  9. Before You Begin