×

Recensie

Rock

05 december 2013

Senser

To The Capsules

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Imprint

To The Capsules Senser Rock 3 Senser – To The Capsules Written in Music https://writteninmusic.com

Senser was midden jaren negentig een graag geziene gast op de Europese (festival)podia. De Britse band combineerde een zware crossover sound aan links politiek engagement. Machtsmisbruik, zelfverrijking en straatgeweld; Senser stelde het met zware gitaren en in-your-face-lyrics aan de kaak. Qua gedachtengoed was de band vergelijkbaar met tijdgenoten als Rage Against The Machine, Skunk Anansie, Chumbawamba en The Levellers. Age Of Panic en Switch waren dikke tracks die nog lang mee zullen gaan. Dat geldt minder voor het latere werk van Senser, alhoewel dat ook niet te gemakkelijk afgeschreven moet worden.

Anno 2013 bedienen de Engelsen zich nog steeds van een sound die je vooral met de jaren negentig associeert. Opener Devoid is typisch Senser: Heitham Al Sayeds vuige en lekkere Engelse strot, zware riffs, dj-werk van Andrew Clinton en een vrouwelijke tweede stem. Time Travel Scratch is meer hiphop-georiënteerd en rolt naar een verrassend funky einde. Hierna overgiet Senser ons weer met bijtende riffs op de single Witch Village.

Na dit weinig verrassende maar toch best appetijtelijke openingstrio gaat de band allerlei kanten op en weet daarbij lang niet altijd te overtuigen. De soms logge en volgestouwde rap core verzandt hier en daar. Op andere momenten gaat het weer beter: het manische Break The Order is net zo energiek als Fishbone in zijn beste dagen was. Zangeres iMMa leidt Alpha Omega op vreedzame wijze in maar na anderhalve minuut haalt Al Sayed de trekker over en is het bouncen geblazen. Je kunt je echter wel afvragen of er nog velen zitten te wachten op deze wat gedateerde Limp Bizkit-sferen.

Liquidity, de bron van de albumtitel, heeft een uitstekende drive waaroverheen Al Sayed lekker flowt. Subtiele maar aanjagende drums, geplaatste scratches en een sfeer van een naderende storm, versterkt door treffende gitaaruithalen. Hier laat Senser meer ruimte en lucht toe in de muziek en creëert direct een hoogtepunt. Let There Be War mag in zeven minuten een einde breien aan To The Capsules. Hoewel deze slepende track een van de zwakkere broeders is, doen het fijnmazige intro en het opvallend zweverige, bijna proggy slot toch nog wel even de oren spitsen.

To The Capsules heeft zeker zijn momenten maar kent te veel zwakkere broeders om echt te kunnen overtuigen. De plaat kwam door steun van de fans (PledgeMusic) tot stand. Dat zal bij de concerten zeker voor extra verbondenheid gaan zorgen. Wellicht dat mede daardoor het materiaal live beter uit de verf gaat komen.  1. Devoid
  2. Time Travel Scratch
  3. Witch Village
  4. Wounded Spectre
  5. Break the Order
  6. Alpha Omega
  7. Liquidity
  8. Echelon
  9. Chemtrails
  10. Let There Be War