×

Recensie

Roots

10 januari 2023

Sem Jansen

Uncle Sem

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Uncle Sem Sem Jansen Roots 3.5 Sem Jansen – Uncle Sem Written in Music https://writteninmusic.com

Met de muzikanten van de Leif de Leeuw Band trok Jansen al meer dan een decennium op, als Brit verzorgde  hij de leadzang en vormde de gitaartanden met Leif de Leeuw. Vijf jaar geleden werd de voltallige de voltallige band al in de studio gesignaleerd. Samen met Britt legden ze het eerste gedeelte van de nieuwe langspeler vast. “I’m a freak living in a freakshow”, zingt Britt in het openingsnummer over zijn donkere gemoedstoestand die destijds overheerste.

De transitie van vrouw naar man spookte al een tijd door in het hoofd, een ontembaar verlangen naar betere tijden overheerste vier jaar geleden al, getuige het eveneens uit de oorspronkelijke sessie in 2018 afkomstige Better Days Will Come. Prachtige pedalsteel en mandoline flankeren de akoestische gitaren in de meer intimistische country die de gespierde, door southern roots geïnspireerde gitaarsound van weleer verdringt bij de hoogt persoonlijke impressies.

Op zich best aardige maar niet meteen opvallend, noch wereldschokkende countrygetint repertoire. Als daar het bij de nieuwe identiteit horende, beduidend lagere stemtimbre bijgevoegd worden resulteert dat in bijzondere duetten.

Met de doorleefde ballade Goodbye neemt Britt afscheid van haar voormalig bestaan en in het laatste, recent geregistreerde, uitfadende gedeelte horen we de stem van Sem, de inmiddels flink bebaarde countryman die in Grandma  terugblikt naar vervlogen jeugdjaren en het familieleven. Die nieuwe mannelijkheid wordt meteen kracht bijgezet met stevige ritmische picking in Morning Sun, aanstekelijke bluegrass in een onbezorgd intermezzo.

Vervolgens wellen persoonlijke verhalen op, knap ondersteund met een meeslepende countryneske soundtrack. De intrinsieke songwriting kwaliteiten van Sem Jansen vormen samen met de ondersteunende, vakkundige muzikaliteit van Leif de Leeuw en kompanen een hechte combinatie op dit opmerkelijke ‘debuut’.  1. Freak
  2. Better Days Will Come
  3. I've Done My Thinking
  4. Take Me Now
  5. If Only I
  6. Goodbye
  7. Grandma
  8. 21
  9. Part Of Me
  10. With Raising Comes Hurtinf