×

Recensie

Electronic

25 maart 2018

Seizoensklanken

IV Movements EP

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht in eigen beheer

IV Movements EP Seizoensklanken Electronic 4.5 Seizoensklanken – IV Movements EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met het debuut DagxNacht liet SeizoensKlanken al een bijzonder sterke indruk na. Toen nog een duo bestaande uit componist/toetsenist Gilles Helsen en gitarist Freek Vreys, nu aangesterkt met een nieuwe drummer (Cas Kinnaer). Het trio brengt met die nieuwe bezetting een bijzonder straffe EP uit.

De groep valt ergens te situeren in de hoek van hedendaagse elektronica (denk gerust aan het werk van turntable wizards zoals DJ Shadow of Jon Hopkins). Wat meteen opvalt is die heel open en brede blik op muziek. Allerhande invloeden sijpelen door, van klassieke muziek (de ep is niet toevallig opgehangen aan de bewegingen van een klassieke symfonie) tot meer hedendaagse invloeden, onder meer uit jazz, rock, hip-hop en zelfs afrobeat. Dat siert dit jonge gezelschap. Het is met name die enorm open en brede attitude die maakt dat de nagelnieuwe ep bijzonder fris en hedendaags klinkt. Je hoort de stilaan vertrouwde SeizoensKlanken sound, maar net door de inbreng van jazzdrummer Cas Kinnear en met veel meer aandacht voor het percussieve komt er gelijk een nieuwe Seizoensklanken sound tot stand waarin nog meer dan tevoren ruimte ontstaat voor vrijheid en improvisatie.

De door Jasper Segers in goede banen gedirigeerde ep bevat vier composities waarmee de dansbaarheidsfactor geweldig de hoogte ingaat. Dat was op het DagxNacht album al zo, maar hier krijgt het een extra dosis opwinding mee. De grote kracht zit echt helemaal in de manier waarop het trio een uiterst hybride en bijzonder gelaagde sound presenteert. Zo merk je dat hoewel het Helsen op keys is die met een batterij loops en samples de basis legt, de inbreng op gitaar door Vreys en de drums van Kinnear even essentieel zijn en net versterkend werken. Het is de meest uitgesproken kracht van dit trio, de bundeling van weergaloos talent.

Hoor hoe de groep al vanaf opener The Collective Body (met een video waarop het trio de samenwerking met Moving Ground beklemtoont) de luisteraar zowel doet dansen en die meeneemt doorheen nieuwe, ongekende werelden vol kleur en geluid. Hoe Neon Palms eerst nog richting postrock dwarrelt, om vervolgens de dansschoenen terug aan te trekken en zich in het vaarwater van een band als STUFF. te begeven. Op de B-kant maken respectievelijk Sierra en afsluiter Future Seasons verder inzichtelijk dat Seizoensklanken echt een héél goede zaak heeft gedaan door een drummer te recruteren. Dat maakt dat de groep helemaal klaar is voor een veel groter verhaal.

IV Movements illustreert niet enkel het enorm grote bereik van de groep, maar zorgt haast letterlijk voor een nieuwe dynamiek. Het is net door een drummer erbij te halen en samen te werken met Collective Ground dat er nieuwe creatieve impulsen en ideeën ontstaan. De nieuwe ep is dan ook een fantastische illustratie van een groep in volle evolutie. Aanstekelijk, uitdagend en dansbaar. De IV Movements EP heeft het allemaal. Het is de briljante soundtrack bij een heerlijk overweldigend en bruisend feest, gemaakt door een van de meest opwindende bands die België rijk is !! Lang leve SeizoensKlanken !!

O, en als we het goed voorhebben, zit er nog veel meer aan te komen: zo werkt het trio samen met The Moving Ground aan een grotere productie die als alles goed loopt tegen het eind van het jaar bij ons in première zal gaan.

Tracklisting IV Movements (vinyl):

Kant A:

  1. Movement I: The Collective Body
  2. Movement II: Neon Palms

Kant B:

  1. Movement III: Sierra
  2. Movement IV: Future Seasons