×

Recensie

Alternative

22 mei 2019

Sebadoh

Act Surprised

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Act Surprised Sebadoh Alternative 3.5 Sebadoh – Act Surprised Written in Music https://writteninmusic.com

De terugkeer van Sebadoh met het album Defend Yourself was zes jaar geleden een prettig weerzien. Prima plaat, al was het wel bizar je te realiseren dat het de eerste Sebadoh release in deze eeuw was. De succesvolle wederopstanding van Dinosaur Jr in 2005, met als voorlopige culminatiepunten Beyond (2007) en Give A Glimpse Of What Yer Not (2016), gooide toch een beetje roet in het eten van Sebadoh. Het geduld van Jason Lowenstein – sinds 1989 in Sebadoh – werd danig op de proef gesteld. ‘Lou is always being taken away and abducted by Dinosaur Jr. for these fun and exciting next-level rock-‘n’-roll tours,” grinnikte hij onlangs.

De single Celebrate The Void is een mooi Sebadoh-totaaltje, van langzaam naar snel en met puntig gitaarwerk. De eerste regel is exemplarisch: ‘I get the feeling you don’t feel me’. Lou Barlow heeft niet bepaald de meest gemakkelijke relaties gehad natuurlijk, binnen Dinosaur Jr. en ook daarbuiten. En ook die andere single, Sunshine, is dik in orde. Rafelig en verre van soepel, klagerig en doorleefd, een mix van postpunk en dwarse indiepop. Met op het einde van de video een knuffel van Lou. Eind goed al goed.

Act Surprised kwam tot stand in en om Northampton, Massachusetts, de plek waar het in 1988 allemaal begon voor Sebadoh. Opvallend: de band produceerde Act Surprised niet zelf maar riep daarvoor de hulp in van Justin Pizzoferrato, de engineer achter vele Dinosaur Jr. albums. Loewenstein en Barlow zingen meer samen dan voorheen en dat geeft sommige tracks, waaronder Raging River meer gewicht. Het is niet zonder meer een verbetering. Toch is het geluid op de plaat over het algemeen vertrouwd. Dus worden dwarse en eigenzinnige tracks als Follow The Breath en Stunned afgewisseld met lekkere uptempo songs voorzien van die typische licht neerslachtige, openhartige toets, zoals Medicate – een song over hoe geneesmiddelen en religie verdienmodellen zijn geworden – en Belief, een track die vreemd genoeg hier en daar de slepende Sebadoh klassieker Soul And Fire uit 1993 in herinnering roept.

De donkere, stevige indierockers als Phantom (‘I’ve never been so scared’) en Vacation contrasteren behoorlijk met een nummer als Fool, een melodieuze song van Barlow die je vanaf de eerste seconde pakt. In de jaren negentig was dit een geheide alternatieve clubhit geweest. Opvallend dat dit (nog) geen single is. Lou Barlow en consorten blijven wars van de meeste commerciële spelregels. Maar de fans zouden niet anders willen.

En ook wij sluiten af met de rake conclusie van Jason Loewenstein: ‘Of all the records we have made in our long career, this is definitely the most recent.’ Waarvan akte.

https://www.youtube.com/watch?v=I_KDYTprXCg


 1. Phantom
 2. Celebrate The Void
 3. Follow The Breath
 4. Medicate
 5. See-Saw
 6. Vacation
 7. Stunned
 8. Fool
 9. Raging River
 10. Sunshine
 11. Act Surprised
 12. Battery
 13. Belief
 14. Leap Year
 15. Reykjavic