×

Recensie

Roots

10 december 2018

Seasick Steve

Can U Cook?

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: BMG Rights

Can U Cook? Seasick Steve Roots 3.5 Seasick Steve – Can U Cook? Written in Music https://writteninmusic.com

Seasick Steve, de woeste baardmans, behoeft natuurlijk geen introductie meer. Wel gingen er de laatste jaren wat geruchten over ’s mans werkelijke leeftijd en achtergrond. Maar of het verhaal mooier is dan de werkelijkheid doet eigenlijk niet zo ter zake. Zijn potente, grofstoffelijke benadering van de countryblues staat als een huis, maar op dit album gaat Steve nog wat verder.

De man brak zo’n twaalf jaar geleden door met zijn album Dog House Music, na een tv-optreden bij Jools Holland. Daarna ging het snel en stond hij begeleid door slechts een drummer op de rockpodia wereldwijd. Behalve door zijn woeste verschijning en rauwe, ongepolijste muziek baarde hij vooral ook opzien met zijn zelfgebouwde (snaar-)instrumenten. Oud-bassist van Led Zeppelin John Paul Jones begeleidde hem bij zijn optreden op het Isle of Wight-festival in 2011. Een formidabel stempel van goedkeuring, zou je denken. Bovendien zijn Seasick Steve’s benadering van de countryblues en de op blues en folk gestoelde, monumentale hardrock van Led Zep ook weer niet geheel vreemd aan elkaar.

Een Britse journalist ontdekte twee jaar geleden echter dat Steve Wold niet zijn werkelijke naam is. Wold is dus de familienaam van zijn tweede vrouw en hij is niet geboren in 1941 maar in 1951. Of hij echt wel straatmuzikant was voor zijn doorbraak, is ook de vraag.

Steven Leach –zijn werkelijke naam dus- , drummer Dan Magnusson en gitaargrootheid Luther Dickinson knallen er met Hate Da Winter in als een op hol geslagen bulldozer, om direct daarna in Sun On My Face even in authentiek countryblues-idioom een stapje terug te doen. De bezonken sfeer wordt even later alweer vakkundig aan gort geblazen met Can U Cook? Last Rodeo is lekkere country zonder franje.

Voor zijn songtitels laat Seasick Steve zich niets gelegen liggen aan voorkeursspelling. Fonetisch is goed genoeg en past prima bij zijn benadering. Down De Road stampt en zwalkt swingend als een dinosaurus na een avondje op café. En als Seasick Steve iets kan, is het wel het verzinnen van monumentale bluesrockriffs (Shady Tree, Young Blood, Locked Up and Locked Down Blues). Toch laat Steve in bijvoorbeeld Chewin’ On Da Blues horen wel degelijk subtiel en dynamisch uit de voeten te kunnen op elektrische gitaar. Verrassend is ook weer het eerder West-Afrikaans-getinte Lay.

Nee, muzikale vernieuwing is niet zijn oogmerk, maar binnen de muzikale beperkingen is het een verrassend, afwisselend en soms zelfs sfeervol album. 1. Hate Da Winter
 2. Sun On My Face
 3. Can U Cook?
 4. Last Rodeo
 5. Down De Road
 6. Chewin' On Da Blues
 7. Shady Tree
 8. Lay
 9. Locked Up And Locked Down Blues
 10. Young Blood
 11. Get My Drift
 12. Ain't Nothin' But A Thang
 13. Company