×

Recensie

Roots

23 april 2012

Sean Taylor

Love Against Death

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: SGO

Love Against Death Sean Taylor Roots 4 Sean Taylor – Love Against Death Written in Music https://writteninmusic.com

De in London woonachtige Ier Sean Taylor heeft de laatste jaren een fraaie oeuvre bij elkaar geschreven. Met zijn nieuwe album Love Against Death voegt hij daar wellicht zijn mooiste album aan toe.

Toen hij met het album Corrugations in 2006 debuteerde, viel hij op, maar met zijn tweede album Angels een jaar later, werd hij terstond gelauwerd. Zijn songs, nog beter in balans dan op zijn debuut, werden door pers en publiek omarmd. Van kleine achterafzaaltjes trok hij naar de betere podia. Met de daarop volgende prima albums Calcutta Grove (2009) en Walk With Me (2010) werd de fanschare alleen nog maar groter. Mooi dat een artiest met een steeds groter wordende fanschare ook zelf steeds verder groeit als muzikant en zanger. Als tekstschrijver ook.

Zijn nieuwe album Love Against Death staat vol van politieke songs. Albumopener Stand Up, met zijn van Occupy geleende boodschap, is daar een prima voorbeeld van. Coal Not Dole heeft dan weer de Britse mijnwerkersstaking van 1984 als thema. Nooit belerend, altijd observerend, stelt Taylor je de overduidelijke vraag wat jij zou doen als je in een soortgelijk situatie verzeild raakt. Maar Taylor kan ook kostelijk verhalen over Neal Cassidy (uit Jack Kerouac’s On The Road) of een indrukwekkende schets over drugsverslaving in het aan John Martyn herinnerende, Heaven (‘The First Girl That I Loved Married The Needle…).

Ook muzikaal is Love Against Death gelaagd en spannend. In de wetenschap dat Taylor zelf vrijwel alle instrumenten heeft gespeeld nog indrukwekkender. Binnen elke song weet hij de juist muzikale sfeer in combinatie met de teksten op te roepen. Juist dat slepende gitaarwerk in Heaven, het wat ruigere werk in de cover Sixteen Tons, of het prikkelend frisse bluesy gitaarspel in Les Fleurs Du Mal maken Taylor zo geweldig. Akoestisch was hij al een virtuoos die met emotie kon spelen. Met Love Against Death bewijst hij dit nu ook optimaal elektrisch te kunnen. Het maakt dit album een absoluut hoogtepunt van 2012 en Taylor binnen de hedendaagse lichting singer-songwriters een van de meest belangwekkende. 1. Stand Up
 2. Kilburn
 3. Absinthe Moon
 4. Western Intervention
 5. Cassady
 6. Sixteen Tons
 7. Ballad of a Happy Man
 8. Raglan Road
 9. Heaven
 10. Coal Not Dole
 11. Les Fleurs Du Mal
 12. Hymn