×

Recensie

Pop

24 augustus 2020

Sea Girls

Open Up Your Head

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Polydor

Open Up Your Head Sea Girls Pop 3 Sea Girls – Open Up Your Head Written in Music https://writteninmusic.com

Schaamteloos richt het uit Londen afkomstige energieke viertal van Sea Girls zich op een stabiele hoge blijvende hit chart positie. Met de toegankelijke rocksound weten ze de afgelopen vijf jaar het publiek al te verblijden met een viertal EP’s waarvan het eerste wapenfeit Call Me Out zelfs een plek op het debuut Open Up Your Head heeft opgeëist. Een plaat die verder opgevuld wordt met aanstekelijke overschreeuwende tracks die hun oorsprong vinden in het optimistische eighties postpunk geluid.

Toch valt de oogst wat tegen. Het vele toeren heeft de creativiteit behoorlijk in de weg gezeten. Vaak werken muzikanten in een veredelde hobbyruimte jarenlang aan hun eersteling om deze vervolgens aan een platenmaatschappij te venten. Sea Girls werd echter al snel een veel gevraagde band die vanuit het podium rechtstreeks communiceert met de festivalgangers en via het grote Polydor vooruit geschoven wordt als nieuwe veelbelovende hype. Een droompositie, die tevens de nodige druk op de jonge gasten legt.

Doordat meer dan de helft van de nummers al eerder als single is gepresenteerd, blijft er weinig over om mee te overbluffen. De troefkaarten liggen open en bloot uitgespeeld op tafel, zelfs een pokerface kan niet verhullen dat de verrassing er al een beetje vanaf is. Hiermee loopt Sea Girls het risico dat ze van alle kanten ingehaald worden door nieuwe passerende artiesten. Een pijnlijke constatering vooral omdat Open Up Your Head pas net in de verkoop schappen ligt.

Henry Camamile gooit het met zijn onzuivere jongensachtige zangpartijen vooral op het overbrengen van de emotie. Het uitgekiend gebruik makend van koortjes komt de volheid van het geluid ten goede, waaroverheen een veelvoud aan gitaren zorgt voor een stevig fundament. Het is een formule die in het merendeel van de tracks zich blijft herhalen, waardoor er eigenlijk geen uitschieters te noemen zijn.

Er is dan verder ook geen verkeerd woord over te zeggen, al ben je blij als daar een pianoballad als You Over Anyone en het sterke Weight in Gold met een gelaagd samenspel tussen donkere bas en hemelse geluidscollages voor de afwisseling zorgt. Om dan af te sluiten met die hoofdpijn veroorzakende keyboardakkoorden in Moving On begrijp ik niet, een onnodige misstap.

Ondanks dat de wereld op dit moment een ontplofbare bron van inspiratie is, waarover zoveel te schrijven valt, houdt Sea Girls het behoorlijk vlak bij liefdesliedjes die nogal eenvoudig van opzet zijn. Dat is tevens het gevaar dat je loopt als je een album grotendeels vult met oudere kant en klaar nummers die de afgelopen vijf jaar geschreven zijn, een magnetronmaaltijd welke alleen maar opgewarmd dient te worden. Het essentiële belang daarvan is hierdoor ver te zoeken.

Het zal Sea Girls verder een grote zorg zijn. Ze richten zich op het jonge poppubliek welke voorzichtig kennis wil maken met licht verteerbare songs met een toegankelijk indie randje. Daarin zijn ze volledig geslaagd, al hoop je wel groei terug te horen. Sea Girls wil de volgende grote Britse popband worden, en daarvoor moet je wel concessies maken. Het risico dat je loopt als een grote maatschappij van de zijlijn toekijkt of hun centjes goed besteed worden. Daarin kunnen ze tevreden zijn, Sea Girls heeft alles in zich om tot de Big Next Thing uit te groeien. 1. Transplant
 2. All I Want to Hear You Say
 3. Do You Really Wanna Know?
 4. Lie to Me
 5. Call Me Out
 6. Closer
 7. Forever
 8. Weight in Gold
 9. Ready for More
 10. Violet
 11. Shake This Feeling
 12. Damage Done
 13. You Over Anyone
 14. Moving On