×

Recensie

19 augustus 2016

Se Delan

Drifter

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

Drifter Se Delan Alternative 3 Se Delan – Drifter Written in Music https://writteninmusic.com

Het duo Se Delan wordt gevormd door de Britse multi-instrumentalist Justin Greaves (Crippled Black Phoenix) en de Zweedse zangeres en tekstschrijfster Belinda Kordic. Samen brachten zij in 2014 hun debuutalbum uit, The Fall. Dit voorjaar zag hun tweede album het levenslicht: Drifter.

Se Delan is voor hun tweede plaat in zee gegaan met het Kscope-label dat we kennen van o.a. Steven Wilson en Anathema. Niet dat Se Delan nou in dat rijtje thuishoort, trouwens. Het duo maakt een mix van newwave, alternative. Zelf zetten ze daar dan nog ‘-ish’ achter, om maar aan te geven dat hun muziek niet in een hokje valt te stoppen.

Drifter is een fijn album, goed geproduceerd. Vooral de sfeer die het weet op te roepen, is ontzettend aangenaam. Dit geldt trouwens ook voor de vocalen van Kordic, die mijns inziens allesbepalend zijn voor het geluid van het duo. Helaas blijft het album als geheel een beetje terughoudend, kabbelend. Het is niet echt een vernieuwende plaat en er missen echte hoogtepunten, pareltjes. Dieptepunten zijn trouwens ook niet te ontdekken, dat moet ook gezegd worden.

Samen wilden Kordic en Greaves een album maken waarop ze het trage, dromerige dat we kennen van hun debuutalbum konden combineren met een donkerdere sound. Dit is zeker gelukt en horen we ook duidelijk terug in de teksten en prachtige geluidslagen die toch wel de rode draad op het album vormen. De inspiratiebronnen en invloeden (muziek, film en ‘het leven’) die het tweetal deelt, horen we terug op Drifter. Het resultaat: een plaat die rauwer, natuurlijker en misschien zelfs wel wat menselijker is dan zijn voorganger.

Wat het duo wil zeggen met deze plaat? Volgens eigen zeggen willen ze graag dat wij terughoren dat de balans tussen geestelijke gezondheid en gekte soms angstaanjagend fragiel blijkt te zijn. Ik hoor dat er niet echt in terug, maar je moet je afvragen of dat erg is. Tenslotte is muziek ontzettend subjectief en haalt eenieder er iets anders uit. Of dat nou zo bedoeld is of niet, is eigenlijk niet relevant.

Drifter is een fijne plaat en een prettig luisteralbum. Zeker de moeite waard om eens te gaan ontdekken.

Tracklisting Se Delan – Drifter:

 1. Going Home
 2. Ruined By Them
 3. Blue Bird
 4. All I Am
 5. In Obscura
 6. Blueprint
 7. Shadow Box(ers)
 8. Gently Bow Out
 9. She’s Wild
 10. Fear No Ghosts


 1. Going Home
 2. Ruined by Them
 3. Blue Bird
 4. All I Am
 5. In Obscura
 6. Blueprint
 7. Shadowbox(ers)
 8. Gently Bow Out
 9. She's Wild
 10. Fear No Ghosts