×

Recensie

Eigentijds

17 oktober 2014

Scott Walker + Sun O)))

Soused

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Soused Scott Walker Sun O))) Eigentijds 5 Scott Walker + Sun O))) – Soused Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een verbijsterende aangelegenheid is het nieuwe album van Scott Walker toch weer. In samenwerking met Sun O))) komt Walker wederom tot onnavolgbare hoogten. Soused is de opvolger van Walker’s meesterwerk Bish Bosch van twee jaar terug.

Toen Sunn O))), het uit het hart van de Los Angeles underground en experimentele metal scene opererende collectief geconcentreerd rond Stephen O’Malley en Greg Anderson, Scott Walker benaderde voor hun album Monoliths & Dimensions uit 2009, moest hij, wegens tijdgebrek, bedanken. Maar enthousiast over de muziek die het collectief uit Los Angeles maakte, kwam Scott vorig jaar ineens bij de mannen aankloppen met genoeg songs om samen een heel album op te nemen.

Luisterend naar hun samenwerkingsalbum Soused snap je Walker’s gedachten. Hoe de mannen van Sunn O))) muzikale bakens verzetten sluit wonderwel aan bij de manier van muziek schrijven en opnemen van Walker. Ergens in de donkerste hoeken van experimentele electronic, echt nieuw klassiek en metal vinden de mannen elkaar met Walker’s geweldige stem als baken in de vervreemdende muziek die je telkens op het verkeerde been zet. Intrigerend tot op het bot en net zo onnavolgbaar als onontkoombaar.

Soused werd begin dit jaar opgenomen in London en geproduceerd door Walker en zijn vaste studio rechterhand Peter Walsh. Soused is een 5-tracks tellende, 50-minuten lang durende super intrigerende trip die zich niet gemakkelijk laat omschrijven. De muziek die de mannen van Sunn O))) maken is meer gitaar georiënteerd dan we van Walker’s vorige albums kennen en het geeft Soused iets warms mee. Hoe hard en dissonant de gitaren soms ook klinken. De prachtstem van Walker maakt alle composities nog mooier en intrigerender.

De geniaal opgebouwde composities verrassen en verbazen en blijven ook bij meerdere luisterbeurten volledig onvoorspelbaar. Walker heeft in Sunn O))) compagnons gevonden die zijn donkerste gedachten en muzikale misleidingen snappen en daarin briljant met de juiste instrumenten en geluiden aanvullen. Hoewel de teneur donker, soms zelfs super donker is, klinkt er hoop uit elke track.

Het geniale muzikale vermogen van Walker om met iets echt nieuws te komen kennen we eigenlijk al vanaf het allerlaatste Walker Brothers album Nite Flight uit 1978 en de briljante solo albums Climate Of Hunter (1984) en het meesterwerk Tilt (1995) dat daar, ruim 11 jaar later, op volgde. Met de albums The Drift (2006) en Bish Bosch (2012) zette hij die muzikale zoektocht meesterlijk voort. Met Soused heeft hij wederom een geniaal album aan zijn oeuvre toegevoegd. Scott Walker blijft onnavolgbaar.  1. Brando
  2. Herod 2014
  3. Bull
  4. Fetish
  5. Lullaby