×

Recensie

Roots

18 februari 2014

Scott H. Biram

Nothin' but Blood

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Bloodshot Records

Nothin' but Blood Scott H. Biram Roots 4 Scott H. Biram – Nothin’ but Blood Written in Music https://writteninmusic.com

Nothin’ but Blood is alweer het negende album van de uit Texas afkomstige Scott H. Biram. Met zijn zelfbenoemde ‘one-man band’ blues won hij al vele prijzen en zijn nummers zijn veelvuldig terug te horen op de soundtrack van Amerikaanse films en -series. Inmiddels wordt zijn materiaal ook graag gecoverd. Hank Williams III uitte zijn respect bijvoorbeeld met de woorden “There’s a man with a goddamn fucking talent” en hij is niet de enige.

Toch is dit geen muziek voor elke bluesliefhebber. Biram kan prachtige laid-back bluesnummertjes spelen, vol donkere sfeer en dreiging. Wat hij echter net zo lief doet, is zijn blues mixen met rauwe garagepunk. Puristen zullen wel een paar keer slikken bij het horen van nummers als Alcohol Blues en Only Whisky. Waar die nummers blues aan de basis hebben liggen, gaat het gas er vol op en de gitaardistortion flink open. Met het naar southern metal neigende Around the Bend zal hij ook de liefhebbers van de meer extreme muziekgenres erg verrassen.

Met de volumeknop vol open en de distortion op volle kracht, dat zijn wel de momenten waarop het album het meest tot zijn recht komt , hoewel weinig subtiel. Van subtiliteit moet de plaat het sowieso niet hebben. Op de rustmomentjes valt namelijk juist op hoe oppervlakkig Amerikaans de teksten van Biram zijn. Een aantal favoriete onderwerpen: veel drank, nog meer whisky, gehoorzame vrouwen, religie en Amerika. De gemiddelde redneck zal er blij mee zijn, maar getuige van diepgang doet het niet. Nu kun je als ‘bad-ass bluesmotherfucker’ natuurlijk niet over schattige koalabeertjes zingen, maar een beetje relativerende humor had het album geen kwaad gedaan. Het enige puntje van kritiek. Al kun je natuurlijk afvragen hoe serieus we dit allemaal moeten nemen. Volumeknop vol open en genieten is het motto. 1. Slow & Easy
 2. Gotta Get to Heaven
 3. Alcohol Blues
 4. Never Comin' Home
 5. Only Whiskey
 6. Jack of Diamonds
 7. Nam Weed
 8. Backdoor Man
 9. Church Point Girls
 10. I'm Troubled
 11. Around the Bend