×

Recensie

Pop

28 maart 2020

School Is Cool

Things That Don't Go Right

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Rockoco

School Is Cool - Things That Don't Go Right
Things That Don't Go Right School Is Cool Pop 3.5 School Is Cool – Things That Don’t Go Right Written in Music https://writteninmusic.com

School Is Cool won in 2010 de Humo Rock Rally en ontwikkelde zich tot een band van formaat in België. Ook Nederland liep warm voor de groep die in inmiddels aan haar vierde album toe is. Een gevestigde naam in de Lage Landen derhalve, ondanks diverse bezettingswisselingen.

Things That Don’t Go Right behandelt problematische liefdesrelaties en de druk van sociale media waar oppervlakkigheid en goed nieuws heersen, terwijl er toch ook dingen misgaan, zoals we in andere media kunnen lezen.

De meeste songs op het album klinken een beetje als de licht alternatieve popmuziek van de jaren tachtig. Muziek die soms net wél en soms net níét de Top 40 haalde. Stijlvol, een grote rol voor toetsen, een lichte galm en hier en daar een effectvolle gitaarpartij. Een toegankelijk geluid, maar nog steeds geen muziek voor de massa. Het levert een aantal fijne songs op, nergens verbluffend maar ook bijna nergens teleurstellend.

De single Close, waarop zanger/songschrijver Johannes Genard vocale ondersteuning krijgt van toetseniste Hanne Torfs, is een van de sterkere songs. Het is een voor het album kenmerkende ‘relatiesong’: ‘I falter every time / every time you raise the stakes’. De extra percussie van Thunder & Lightining, in combinatie met effectieve bas- en gitaarlijnen, zorgt voor een lekker groove met een scheut soul (Primal Scream schiet even te binnen). Hier klinkt School Is Cool net even anders dan op het gros van de andere songs. Een welkome zijsprong.

Een enkele keer dreigt er wat pathetiek binnen te sluipen; The Book Of Yearning is, zoals je op basis van de titel kunt verwachten, een gezwollen mainstream poprockballad en ook het weinig spannende In The Heat Of Summer valt wat uit de toon.

Gelukkig zijn de twijfelgevallen veruit in de minderheid. Naar het einde van het album toe herinnert School Is Cool ons met het dwingende, uptempo Playground aan een van de thema’s van de plaat: ‘In this Trash Fire Century / We’re all wasting our prime’. En op de titeltrack – tevens finale – haalt de band nog even alles uit de kast: drukke, bezwerende ritmes, een koortje, een laagje noise en fijne uitloop met dik groovende drums en scherpe gitaren. Een mooi slotakkoord van een genietbare plaat. 1. Fifty Percent
 2. Close
 3. Thunder & Lighting
 4. On The Halfway Line
 5. Right Here
 6. Masculinity
 7. Nothing Good
 8. The Book Of Yearning
 9. Married At First Sight - Australia
 10. Playground
 11. In The Heat Of The Summer
 12. Things That Don't Go Right