×

Recensie

Jazz

13 maart 2020

SCHNTZL

Catwalk

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

SCHNTZL-Catwalk
Catwalk Schntzl Jazz 4 SCHNTZL – Catwalk Written in Music https://writteninmusic.com

De laatste keer dat ik de mannen van SCHNTZL live zag (4th Stream festival in Bozar, Brussel) gaven ze me de indruk er wel even klaar mee te zijn. Nu, ruim een jaar later, ligt er dan tot mijn verrassing een nieuw album op de draaitafel. En Catwalk is nog een heel fijne ook.

Hendrik Lasure (piano. elektronica) en Casper Van De Velde (drums, elektronica) imponeerden volop met hun gelijknamige debuut in 2016. Hun avontuurlijke manier van muziek maken werd twee jaar later mooi doorgezet met de Paper, Wind EP. Het mooie van SCHNTZL is dat het dan wel maar twee mannen zijn maar dat ze de sound van een volledige band hebben. Juist door het feit dat ze allebei optimaal superslim breeduit gebruik maken van hun eigen instrumenten en met elektronica de volle sound benutten.

Catwalk gaat eigenlijk gewoon verder met de muzikale ontdekkingsreis die ze met hun debuutalbum opzetten en met hun EP voorzetten. Intrigerende klanken waar de piano en percussie de speelse leidraad zijn en waar intrigerende geluiden steeds voor de juiste aanvulling zorgen waardoor het niet klinkt als een piano-drum-duo.

Spannend hoe deze mannen muzikaal avontuur toch steeds weten te koppelen aan fraaie melodieën, warme elektronica en dat alles in doordachte structuren weten te gieten. Catwalk biedt in 10 composities een heel arsenaal aan ideeën in sferen. Van minimal naar filmisch en van vrije jazz naar gedreven elektronica. En soms hoor je daar dan ineens mooi geplaatste hemelse vocalen bovenuit.

De tweede van SCHNTZL is wederom een fascinerende trip door de muzikale breinen van Lasure en Van De Velde. Knap hoe ze hun avontuurlijk muzikale ideeën steeds weer spannend weten door te trekken en daardoor een compleet zelf gecreëerde wereld verwezenlijken die met niets te vergelijken is.

Teveel songs om op te noemen die gelijk raken (het bloedmooie Polly en andere toptracks als Natalia, Sumi en Sunshine Baby) maar juist als geheel overtuigt Catwalk bijzonder goed. Laat deze mannen maar lekker muzikaal door avonturieren. Bij ons krijgen ze een gewillig oor.  1. Otis
  2. Lovers B
  3. Natalia
  4. Sunshine Baby
  5. Thin Boy
  6. Sumi
  7. Wolfgang
  8. Polly
  9. Lovers A
  10. Tujiko