×

Recensie

30 juni 2016

Schnauzer Radio Orchestra

Robot Cocktail Party

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Basta

Robot Cocktail Party Schnauzer Radio Orchestra Electronic 3.5 Schnauzer Radio Orchestra – Robot Cocktail Party Written in Music https://writteninmusic.com

Wat als Robin de robot een band had gevormd met C-3PO en R2-D2? Wat als zij hadden teruggeblikt op hun vroege jeugd en de muziek van hun ouders, om het maar zo uit te drukken, waren gaan spelen? Je kunt je zo de salon voorstellen van de Pacific Princess, beter bekend als de Love Boat waarin robots van allerlei pluimage en uiteenlopende leeftijd bij elkaar komen om samen te genieten van de muziek zoals zij die van oudsher kenden. Robin de robot, duidelijk de bandleider, laat op de achtergrond films zien van de avonturen die hij meemaakte en C-3PO en R2-D2 wijden zich geconcentreerd aan hun taak.

Het resultaat? Je zou je zo kunnen voorstellen dat Rob Geboers op het tweede album van Schnauzer Radio Orchestra zoiets voor ogen en oren moet hebben gehad. Dit album klinkt zo weergaloos terug in de tijd waarin robots vooral heel basaal waren en de muziek nog onweerstaanbaar eenvoudig soms. Welke gedachten hij ook heeft gehad bij het bedenken en schrijven van de elf nummers, er moet regelmatig een glimlach op zijn gezicht zijn verschenen want de melodietjes, bliepjes en geluidjes die bij de Robot Cocktail Party  klinken, brengen een mengeling van melancholie en plezier. Rob is er voor een tweede keer in geslaagd het Schnauzer Radio Orchestra vorm te geven. Daarbij gebruikt hij enerzijds heel basale computer- dan wel synthesizergeluiden uit de prehistorie van robots, synths en computers. Anderzijds weet hij met de middelen die hem ter beschikking staan je het idee te geven dat het Schnauzer Radio Orchestra live staat te spelen. Er is zo’n ogenschijnlijke veelheid aan instrumenten waar te nemen dat je je regelmatig afvraagt hoe hij het voor elkaar heeft gekregen. Een knap staaltje werk om de composities zo in te vullen en bij de les te blijven. Niets ontbreekt er in het geluid en je waant je echt soms in de salon van de Pacific Princess waar de robots slowen op deze muziek.

Steeds lukt het Rob daarnaast, met exact de juiste timing, accenten te zetten of geluidjes toe te voegen bij zijn muziek die maken dat een glimlach zich meester van je maakt. Hoe basaal het ook klinken mag, het is knap dat Rob de sfeer van jaren her zo geslaagd in hedendaagse muziek weet te vatten. Wellicht is de muziek niet ieders cup of tea, maar als Robin de robot, film- en televisiethema’s van jaren zestig- of zeventigseries, James Last ergens tot je bagage horen, dan is dit album op zijn minst vermakelijk te noemen. De wijze waarop Rob het geheel heeft vorm gegeven, in een perfecte balans tussen muziek, titels en hoesontwerp maakt dat het meer dan vermakelijk is. Een geslaagd album!

Tracklisting Robot Cocktail Party:

 1. Ascenseur Automatique
 2. Function Error
 3. Springtime In My Circuits
 4. Cybernetic Gymnastics
 5. Almost Human
 6. Rusty Cha-Cha
 7. Der Apparat
 8. Glitch In The System
 9. Mechatronics In Love
 10. Mr. Robotik’s Gypsy Wedding
 11. Electric Sheep


 1. Ascenceur Automatique
 2. Function Error
 3. Springtime In My Circuits
 4. Cybernetic Gymnastics
 5. Almost Human
 6. Rusty Cha-Cha
 7. Der Apparat
 8. Glitch In The System
 9. Mechatronics In Love
 10. Mr. Robotik's Gypsy Wedding
 11. Electric Sheep