×

Recensie

25 maart 2018

Saxon

Strong Arm Of The Law (re-issue)

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: UnionSquare

Strong Arm Of The Law (re-issue) Saxon Metal 5 Saxon – Strong Arm Of The Law (re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

Vraag iemand die in de jaren tachtig hardrockfan was om een lijstje klassiekers en er bestaat een goede kans dat hij Strong Arm Of The Law als een van de eerste titels zal noemen. Dit album is voor Saxon wat Number Of The Beast is voor Iron Maiden, Master Of Puppets voor Metallica en Operation Mindcrime voor Queensryche. Het derde, definitieve en foutloze album. Het album dat net als Wheels Of Steel in 1980 werd uitgebracht kent geen zwakke nummers en een tracklist die leest als een greatest hits. Tot op de dag van vandaag speelt Saxon nummers van deze plaat tijdens hun concerten. Bijna veertig jaar na de oorspronkelijke release blijft Strong Arm Of The Law fier overeind. Sterker nog, na het beluisteren van deze New Wave of British Heavy Metal klassieker besef je eens te meer wat een bagger er vandaag de dag allemaal wordt uitgebracht. Dat was overigens destijds ook al het geval (wie herinnert zich de Neue Welle der slechte Deutsche Heavy Metal nog?), alleen gebeurde dat toen in veel kleinere aantallen.

Biff Byford en co. schudden vanaf de knallende opener Heavy Metal Thunder tot het epische slotstuk Dallas 1 P.M. over de moord op John F. Kennedy de ene na de andere kraker uit de mouw. Dit album is het schoolvoorbeeld van een band in topvorm die haar stijl in korte tijd perfectioneerde. Saxon leverde na dit album nog een rits goede en minder goede albums af, maar het niveau dat ze hier tentoonspreiden haalden ze nooit meer. Zanger Biff is wel eens gevraagd hoe het kon dat in 1980 zo bizar veel goede albums uit het Verenigd Koningkrijk kwamen. Zijn antwoord luidde: “it must have been something in the water.” Geen idee wie er onder Thatcher verantwoordelijk was voor de waterkwaliteit, maar kan die persoon herbenoemd worden. Dit album verdient de maximale beoordeling. Samen met bovengenoemde klassiekers, Frank Marino’s Power of Rock N Roll en het debuut van Van Halen is dit een cd die niet in je verzameling mag ontbreken.

BMG heeft zijn best gedaan om het album uit te breiden met interessant bonusmateriaal en is daarin geslaagd. De BBC sessies zijn interessant en bevatten een vroege uitvoering van The Eagle Has Landed , een nummer dat pas jaren later op The Power & The Glory zou verschijnen. Ook de demoversie Mandy is een leuke bonus.

Tracklist Strong Arm Of The Law

 1. Heavy Metal Thunder
 2. To Hell And Back Again
 3. Strong Arm Of The Law
 4. Taking Your Chances
 5. 20,000 Feet
 6. Hungry Years
 7. Sixth Form Girls
 8. Dallas 1 Pm
 9. 20,000 Feet (BBC Session 1982)
 10. Dallas 1 Pm (BBC Session 1982)
 11. The Eagle Has Landed (BBC Session 1982)
 12. 747 (Strangers In The Night) (BBC Session 1982)
 13. To Hell And Back Again (Abbey Road Mix 2009)
 14. 20,000 Feet (Abbey Road Mix 2009)
 15. Mandy (Abbey Road Mix 2009)
 16. Heavy Metal Thunder (Abbey Road Mix 2009)