×

Recensie

24 maart 2018

Saxon

Saxon (re-issue)

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: UnionSquare

Saxon (re-issue) Saxon Metal 3 Saxon – Saxon (re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

Na een carrière van bijna veertig jaar is Saxon uitgegroeid tot een instituut in het heavy metal genre. In 1979 waren het nog broekies die samen met Iron Maiden, Def Leppard, Motörhead, Diamond Head en nog vele andere bands een muzikale revolutie begonnen die uitgroeide tot de New Wave Of Britisch Heavy Metal. Saxon heette in het begin Son Of A Bitch, maar kort voor de opname van hun debuut besloten de bandleden bandnaam te veranderen in Saxon. Dat bleek een slimme zet want met een scheldwoord als bandnaam gooi je als band veel deuren dicht.

Op deze heruitgave van het debuut hoor je een band die aardige composities kan schrijven, maar waarvan de stijl nog niet volledig is uitgekristalliseerd. Pas vanaf het tweede album weet Saxon waar ze goed in zijn en welk type nummers hen het best ligt. Toch is het debuut van Saxon een leuke plaat met een paar interessante uitschieters zoals Frozen Rainbow, Judgement Day en het swingende Stallions Of The Highway. Dat het debuut niet is uitgegroeid tot een klassieker ligt aan nummers als Big Teaser en Backs To The Wall die eigenlijk te simpel voor woorden zijn.

Naast de reguliere acht nummers van het originele album telt deze heruitgave maar liefst veertien bonusnummers waaronder vijf demonummers uit de Son of a Bitch periode, vijf nummers uit de legendarische BBC Friday Rock Show die werd gepresenteerd door wijlen Tommy Vance en een aantal concertopnamen van het allereerste Monsters of Rock festival in Donington in 1980. Deze overdaad schaadt niet en maakt aanschaf de moeite waard. Kortom, een mooi verzorgde uitgave met veel foto’s die een prima start is van deze nieuwe Saxon heruitgave cyclus.

Tracklist Saxon

 1. Rainbow Theme
 2. Frozen Rainbow
 3. Big Teaser
 4. Judgement Day
 5. Stallions Of The Highway
 6. Backs To The Wall
 7. Still Fit To Boogie
 8. Militia Guard
 9. Big Teaser (1978 Demo)
 10. Stallions Of The Highway (1978 Demo)
 11. Backs To The Wall (1978 Demo)
 12. Rainbow Theme (Demo)
 13. Frozen Rainbow (Demo)
 14. Backs To The Wall (BBC Session)
 15. Stallions Of The Highway (BBC Session)
 16. Motorcycle Man (BBC Session)
 17. Still Fit To Boogie (BBC Session)
 18. (Strangers In The Night) (BBC Session)
 19. Judgement Day (Live B-Side)
 20. Still Fit To Boogie (Live At Donington 1980)
 21. Backs To The Wall (Live At Donington 1980)
 22. Stallions Of The Highway (Live At Donington 1980)