×

Recensie

Soul

15 september 2020

Positie 15 Jaarlijst 2020

SAULT

Untitled (Black Is)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Forever Living Originals

Untitled (Black Is) SAULT Soul 4.5 SAULT – Untitled (Black Is) Written in Music https://writteninmusic.com

Drie albums binnen twee jaar, en allen van grote kwaliteit, is maar weinigen gegeven. Het Britse SAULT flikt het. Met hun nieuwe album Untitled (Black Is) zelfs als meest indrukwekkende van de drie tot nu toe.

Met in totaal 22 tracks heeft het collectief rond producer Dean ‘Inflo’ Wynton Josiah, vocalist Cleo Sol en rapper/vocalist Kid Sister (zoals kortgeleden na lang geheim houden bekend werd) ook hun meest omvangrijke werk met Untitled (Black Is) uitgebracht.

Het album weet net als op de vorig jaar verschenen albums 5 (16 augustus) en 7 (27 september) in een overrompelende productie op een wel heel inventieve en avontuurlijke manier funk, soul, disco, psychedelica, elektronica, Afrobeat, jazz, soul en gospel samen te laten vloeien tot een magisch geheel. En hoe divers de tracks ook vaak zijn, toch een sterke coherente sfeer op te roepen.

Zoals de titel al aangeeft is het album een duidelijk statement over systematisch racisme, schrijnende sociale ongelijkheid, onderdrukking, politiegeweld en daardoor een directe link naar de Black Life Matters beweging die dit jaar met de dood van George Floyd duidelijk en (hopelijk) voorgoed naar de voorgrond verschoof.

De titels van de songs laten de boodschap al duidelijk doorschijnen (Don’t Shoot Guns Down, Sorry Ain’t Enough, This Generation, Why We Cry When We Die) de muziek verwijst naar de strijdbare jaren zestig waarin de zwarte gemeenschap, met leiders als Martin Luther King en Malcolm X, ook muzikaal zulke duidelijke statements wist te maken.

SAULT weet met de 22 tracks die het album telt die jaren zestig in sfeer en gloedvolle betogen in songs te vereeuwigen maar net zo hard hun muziek naar het heden toe te trekken. De beats van de hiphop zijn daar immer debet aan om een dikker geluid te creëren maar electronics helpt daar ook weer bij. Plus de opwindende productie die Inflo op de tracks loslaat.

Untitled (Black Is) is een intrigerende en buitengewoon indringende plaat waarbij de songs in vele verschillende sferen worden opgetrokken en een politiek statement van jewelste maken. Gastmuzikant Michael Kiwanuka (in het geweldige, vol op afrobeat gedragen, Bow) en poëet Laurette Josiah (in This Generation) maken dat nog eens extra duidelijk.

Untitled (Black Is) luisteren is je achterlaten in absolute euforie. Van de fantastische openingstrack Out The Lies openbaart zich een muzikale wereld die grenzeloos lijkt en met tracks als Wildfires, (“You should be ashamed/The bloodshed on your hands…take off your badge, we all know it was murder.” ), het geweldige Black, de volle gospel van Miracles, het instrumentale, door synths gedragen, Only Synth In Church en slijpende soul van Hold On gelijk vol in het hart raken. De rest van de tracks doen dat als vanzelf met de luisterbeurten erna.

Untitled (Black Is) is een muzikale openbaring die als één van de meest interessante albums van dit jaar aangemeld kan worden. Vol op de actualiteit, tegelijkertijd een tijdloos muzikaal document dat in tekst en muziek alle emoties oproept die muziek zo genadeloos intrigerend en hartverscheurend kan maken. 1. Out The Lies
 2. Stop Dem
 3. Hard Life
 4. Don't Shoot Guns Down
 5. Wildfires
 6. X
 7. Sorry Ain't Enough
 8. Black Is
 9. Bow (met Michael Kiwanuka)
 10. This Generation (met Laurette Josiah)
 11. Why We Cry Why We Die
 12. Black
 13. Us
 14. Eternal Life
 15. Only Synth in Church
 16. Monsters
 17. June Child
 18. Miracles
 19. Hold Me
 20. Pray Up Stay Up