×

Recensie

Metal

16 september 2013

Satyricon

Satyricon

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Roadrunner

Satyricon Satyricon Metal 4 Satyricon Written in Music https://writteninmusic.com

Begin september is de nieuwe CD van Satyricon verschenen. De plaat heeft geen titel; dit is gebruikelijk bij een debuutalbum, maar dit is hun achtste plaat. In een interview tijdens de Eindhoven Metal Meeting van 2012 had Satyr dit album al omschreven als: Drastisch anders dan zijn voorgangers. Deze belofte wordt slechts ten dele ingelost.

Het album opent met Voice Of Shadows, een instrumentaal intro. Hierna volgt Tro Og Kraft en in dit nummer horen we meteen de nieuwe invloeden: de heftige Satyricon-metal wordt afgewisseld met rustige serene momenten. De recht-toe-recht-aan rockinvloeden zijn nog wel aanwezig, maar dit album eist meer van de luisteraar. De muziek en het geluid is nog steeds overduidelijk Satyricon, maar de songstructuren zijn beduidend minder conventioneel dan op het voorgaande trio. Het album is aan de ene kant erg sfeervol en ontspannen geworden, maar aan de andere kant ook veeleisender en minder oppervlakkig. Alles is herkenbaar als Satyricon, zelfs de meest bizarre songs op deze nieuwe CD. De songs zijn afwisselender dan veel van hun voorgangers, hoewel we ook weer veel terughoren vanuit de voorlopers. Een nummer als Nekrohaven had zo op Now, Diabolical kunnen staan en bij Ageless Northern Spirit geldt dat voor The Age Of Nero. Zo zijn er meer invloeden te horen, wat op zich niet zo vreemd is natuurlijk. Maar de rest van de nummers horen volledig thuis op dit nieuwe album!

Wat aan dit album vooral opvalt zijn de overeenkomsten met het voorgaande werk. De verschillen zijn minder evident, maar zullen zich pas na meerdere luisterbeurten openbaren. En dan zal het volledige karakter van deze nieuwe CD zich prijs geven en valt alles op zijn plaats. Satyricon levert een ijzersterk album af met de potentie om te groeien. De nieuwe tourdatums staan al online: 24 november staat de band in Eindhoven op het Distortion Festival. 1. Voice Of Shadows
 2. Tro og Kraft
 3. Our World, It Rumbles Tonight
 4. Nocturnal Flare
 5. Phoenix
 6. Walker Upon The Wind
 7. Nekrohaven
 8. Ageless Northern Spirit
 9. The Infinity Of Time And Space
 10. Natt
 11. Phoenix
 12. Our World, It Rumbles Tonight
 13. Natt