×

Recensie

Alternative

24 juli 2019

Sarasara

Orgone

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: One Little Indian

Orgone Sarasara Alternative 4 Sarasara – Orgone Written in Music https://writteninmusic.com

Als je op de albumhoes jezelf als een in mist gehulde R&B zangeres neerzet, dan is de kans groot dat je hier niet snel wordt opgepakt. Dit beeld belichaamt de zwoel toelachende Sarasara. Zo’n plaat welke niet snel een luisterbeurt wordt gegund. Hoe spijtig is het dat Orgone pas vrij laat de kans krijgt om mijn gehoor te strelen. Je doet deze zangeres flink te kort om haar daaronder te verdelen. Het is beter om haar in de triphop hoek te plaatsen al is ze zelfs nog een stuk veelzijdiger. De in Fourmies geboren Française Sarah Filleur trekt met haar cover Heroes van David Bowies de nodige aandacht. Met als gevolg dat ze uit Frankrijk emigreert om haar geluk in het Verenigde Koninkrijk te beproeven.

Dat geluk heeft ze wel nodig, haar leven bestaat uit de tragiek van trieste familieaangelegenheden. Sara’s ouders komen bij een dodelijk auto ongeluk om als ze veertien jaar oud is. Opgevangen door haar grootouders blijft de ellende haar achtervolgen. Op achttienjarige leeftijd zijn al haar dierbaren overleden. Via Björks One Little Indian platenlabel brengt ze haar debuut Amor Fati uit. Met vier goed ontvangen singles is ze klaar om nu tweeëneenhalf jaar later haar tweede plaat Orgone uit te brengen; , wat staat voor spirituele levensenergie.

Met deze pijnlijke achtergrondinformatie komt een titel als Flatline hard binnen. Toch heeft deze prachtig gezongen track met de inleidende hartmassage beats iets geruststellends en zalvends. Dat ze zo pakkend opent heeft als voordeel dat ze direct alle aandacht opeist. Het gevolg hiervan is wel dat dit een gigantisch verwachtingspatroon oproept. De vraag is dan als volgt, maakt ze deze gedurende Orgene waar?

Blood Brothers knalt er nog harder in, en door haar ingehouden vocalen te vervolgen roept het een aangenaam mystiek gevoel op. De Franstalige achtergrond geeft het een prettig vervreemdend karakteriserend geluid mee. Nog meer zet ze haar handtekening neer. Hier staat ze voor, en daar moeten we mee dealen. Producer Liam Howe kan Sarasara volledig volgen, en stopt haar zwoele vocalen de nodige instrumentatie toe. Dan weer meer uptempo, met haar stem uitgesmeerd in meerdere echoënde lagen. Dan weer zo kaal mogelijk, om schijnbaar eenvoudig bij de kern van haar kunnen blijvend.

De enige smet op te merken smet vormt zich bij Tinkertoy. Sara is hier zelf niet verantwoordelijk voor. In de vorm van een duet durft ze het aan om met het enfant terrible Pete Doherty aan de slag te gaan. Gewaagde keuze, zijn wispelturigheid sijpelt hier ook doorheen. Het gebrek aan stemvastigheid wekt de indruk dat er een track is opgebouwd waarbij zijn onder invloed zijnde gemurmel het basisgegeven is. Hier omheen is met het nodige plakwerk iets van een net niet passende song gedrapeerd. Het wil net niet geheel schikken. Jammer, want verder valt er totaal niks op Orgone aan te merken. Misschien is er naast pionier Tricky nog een huis te koop, dan wel te huur. Beter dan met een verlopen gastzanger in zee gaan. 1. Flatline
 2. Blood Brothers
 3. Moon Rock
 4. Surrender
 5. Ego Trip
 6. Into Me See
 7. Tinkertoy
 8. Quand Même
 9. Tidy Up
 10. Je te Promets
 11. Safe Word
 12. Anticorps