×

Recensie

Rock

09 april 2016

Santana

IV

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Santana Records

IV Santana Rock 4.5 Santana – IV Written in Music https://writteninmusic.com

Dit album is een tijdmachine die je terug katapulteert naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. De reünie van de originele Santana band levert 75 minuten fantastische muziek op die iedereen die de eerste albums van de band waardeert, zal doen opspringen van vreugde. Santana IV gaat verder waar Santana III (1971) ophield, maar dan nog wat beter. Neal Schon, Michael Carabello, Michael Shrieve en Greg Rolie zijn allemaal terug op het oude nest. Zelfs zanger Ronald Isley zingt op een paar nummers weer mee. Vooral door de terugkeer van Gregg Rolie klinkt Santana eindelijk weer als Santana.

De laatste albums van Santana waren niet heel bijzonder, terwijl Roots van Rolie heel erg als het Santana van weleer klonk. De hereniging werpt dus zijn vruchten af. Alle ingrediënten die Santana kenmerkte zijn weer aanwezig en het gitaarwerk van Carlos Santana en Neal Schon is bij vlagen fenomenaal. Luister bijvoorbeeld eens naar het lange, instrumentale nummer Fillmore East. Dat is een brok nostalgie van grote klasse. Een nummer als Shake It staat bol van de Afrikaanse percussie, Latijnse ritmes en gierende gitaarsolo’s. Kortom, Santana zoals we ze graag horen. De band heeft een grote variatie aan nummers opgenomen. Tijdens Come As You Are waan je je in het feestgedruis van een nachtfeest op een Caribisch eiland (inclusief steel drums), terwijl het ingetogen gitaarwerk op Blues Magic juist weer aanzet tot introspectie. Weer een heel ander karakter heeft Freedom In Your Mind dat een discobeat heeft en een gitaarlijntje waarop Nile Rodgers (Chic) lange tijd het patent had. Variatie is dus troef op dit goed uitgebalanceerde album. Het speelplezier spat duidelijk van deze bende zestigers af en de decennia aan studio- en podiumervaring betaalt zich dubbel en dwars terug.

Carlos Santana maakte met het album Supernatural (1999) al eens een comeback dankzij de vocale gastbijdragen van diverse zangers en zangeressen. Nu maakt hij opnieuw en toch tamelijk onverwacht, een ijzersterke comeback. Het moet wel heel raar lopen als dit album geen hit wordt. Mocht dit het laatste album uit de lange carrière van de band zijn, dan is het een grandioos afscheid.

Tracklisting IV

 1. Yambu
 2. Shake It
 3. Anywhere You Want to Go
 4. Fillmore East
 5. Love Makes the World Go Round
 6. Freedom in Your Mind
 7. Choo Choo
 8. All Aboard
 9. Sueños
 10. Caminando
 11. Blues Magic
 12. Echizo
 13. Leave Me Alone
 14. You and I
 15. Come as You Are
 16. Forgiveness


 1. Pulling Me Back