×

Recensie

Metal

28 oktober 2014

Sanctuary

The Year The Sun Died

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Century Media Records

The Year The Sun Died Sanctuary Metal 4.5 Sanctuary – The Year The Sun Died Written in Music https://writteninmusic.com

Diverse bekende muzikanten en bands maakten in 2014 een comeback. Dat leverde gemengde resultaten op; de terugkeer van Jake E. Lee met zijn Red Dragon Cartel viel tegen, onze eigen Adje VandenBerg deed het met zijn Moonkings best aardig, maar wereldschokkend was het zeker niet. Het Canadese trio The Tea Party daarentegen leverde met The Ocean At The End een fenomenaal goede schijf af en stapt in op het niveau waarmee ze tien jaar geleden uit elkaar gingen. De terugkeer van Sanctuary is van hetzelfde niveau als The Tea Party. Sterker nog, de band uit Seattle levert met hun comeback album The Year The Sun Died hun beste album af en dat 25 jaar na hun vorige (tweede) album Into The Mirror Black!

Menig heavy metal fan op middelbare leeftijd zal de band zich nog herinneren van hun goede optreden op de Aardschokdag in 1988 met o.a. Megadeth, Testament en Vicious Rumors . De melodieuze metal van het kwintet oogstte destijds lovende kritieken, maar van een doorbraak kwam het merkwaardig genoeg nooit. Sanctuary viel na Into The Mirror Black uit elkaar. Zanger Warrel Dane keerde terug met de band Nevermore en maakte onder die naam een rits zeer verdienstelijke metal albums. In 2010 kwam het bericht dat Nevermore zichzelf ophief en dat Sanctuary uit de as herrees. Muzikanten keerden terug en begonnen samen aan het schrijven van nieuwe nummers. Vier jaar later is er dan eindelijk The Year The Sun Died.

Sanctuary grossiert in ijzersterke melodieën die gedragen worden door loodzware riffs, sterke arrangementen en natuurlijk de zang van Warrel Dane. Het is een verademing om vandaag de dag een metalschijf te horen waarop de zanger niet voortdurend brult of schreeuwt, maar zingt. Dit album kent geen vullers, maar louter krakers zoals het imposant opgebouwde Exitium (Anthem Of The Living) en het bulderende Question Existence Fading. De band laat zich ook van een meer emotionele kant horen op I Am Low over het thema depressiviteit. Dane schreef zijn hele carrière introspectieve en wereldbeschouwende teksten en dit album is geen uitzondering. Centraal thema is de profeet Lenore die het sterven van de zon voorspelde. Opmerkelijk genoeg lijkt de muziek nog het meest op die van Warrel Dane’s enige soloplaat Praises To The War Machine (2008) en minder op die van Nevermore of de twee Sanctuary platen uit de jaren tachtig. De productie is helder, krachtig en vol zoals het bij een metalschijf hoort te zijn. The Year The Sun Died is een album dat zijn weg ongetwijfeld naar vele jaarlijstjes zal weten te vinden.

Wetenschappelijke voetnoot: de centrale ster in ons zonnestelsel (onze zon) bestaat ca. 4,6 miljard jaar en over ca. 5 miljard is de waterstofvoorraad op en vervalt de zon tot rode reus. Leven op aarde is tegen die tijd niet meer mogelijk omdat de zon zich enorm zal uitzetten en de temperatuur op aarde ondraaglijk maakt voor elke vorm van leven. Nog eens 2 miljard jaar later wordt de zon een witte dwerg en sterft dan langzaam.



  1. Arise And Purify
  2. Let The Serpent Follow Me
  3. Exitium (Anthem Of The Living)
  4. Question Existence Fading
  5. I Am Low
  6. Frozen
  7. One Final Day (Sworn To Believe)
  8. The World Is Wired
  9. The Dying Age
  10. Ad Vitam Aeternam
  11. The Year The Sun Died