×

Recensie

Roots

15 juli 2017

Sam Amidon

The Following Mountain

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch

The Following Mountain Sam Amidon Roots 4 Sam Amidon – The Following Mountain Written in Music https://writteninmusic.com

Een zeer interessante, zo kun je de muzikale carrière van de Amerikaanse gitarist/zanger Sam Amidon zeker noemen. Sinds zijn 2001 debuut Solo Fiddle, een album vol instrumentale Ierse folksongs, brengt hij albums uit die zo verschillend zijn als dat ze allen zijn grote talent blootleggen. Als opvolger van Lily-O verschijnt nu The Following Mountains. Een album eindelijk weer met vrijwel alleen eigen composities.

Zijn ontdekkingstocht door de traditionele muziek, van waaruit hij ooit begon, jazz, kamermuziek en pop levert immer spannende muziek op. Amidon weet altijd weer te verrassen omdat zijn ideeën zo origineel zijn en zijn gitaarspel zo bijzonder en briljant. De meeste songs op The Following Mountain kwamen voort uit jamsessies die hij deed met free jazzdrummer Milford Graves, percussionist Juma Sultan, saxofonist Sam Gendel en zijn vaste compagnon en multi-instrumentalist Shazad Ismaily.

Het is een bont gezelschap dat Amidon ondersteunt, al zijn ze niet op alle composities nadrukkelijk aanwezig. Maar ook als de aandacht prominent op Amidon ligt zijn er sluimerende experimentele invloeden hoorbaar. Het maakt The Following Mountain een uitermate intrigerende plaat, ook al omdat Amidon een muzikant is die immer het avontuur zoekt. Alle composities op het album, hoe sober in opzet soms, hebben iets onvoorspelbaars, iets ongewoons.

De fijn improviserende pianopartij die in albumopener Fortune opkomt, die onwaarschijnlijke ambient feel die Gendel In 5 tot super fascinerend maakt of die vreemde percussie die Blackbird zo’n andere lading meegeeft. Daar staan dan weer ingetogen prachtsongs als Juma Mountain tegenover, waarop Amidon zijn (als John Martyn) mompelende zang en zijn weergaloze gitaarspel zo waanzinnig mooi laat klinken. Het daarop aansluitende Another Story Told heeft ook diezelfde ongrijpbaarheid met zijn rare ritme en prachtige fiddlepartij.

Als het album met de langgerekte jam April afsluit zijn we ons bewust dat Amidon met The Following Mountain wederom een intrigerend album heeft afgeleverd. Een album waaraan zo ontzettend veel te ontdekken valt. Amidon is een muzikant die immer al zijn muzikale ideeën de vrije loop laat en daardoor blijft verrassen. Misschien geen ‘easy listen’ maar juist daardoor wel muziek voor de lange termijn.  1. Fortune
  2. Ghosts
  3. Juma Mountain
  4. Another Story Told
  5. Gendel In 5
  6. Blackbird
  7. Trouble In Mind
  8. Warren
  9. April