×

Recensie

Jazz

02 september 2012

Saka

Posh?!

Geschreven door: Kees Stevens

Uitgebracht door: FMR Records

Posh?! Saka Jazz 4 Saka – Posh?! Written in Music https://writteninmusic.com

In 2011 was bassist Jon Rune Strøm al eens te gast in Zaal 100, maar tijdens de veertiende editie van The Young VIP Tour maakte hij met Cactus Truck een tournee door Nederland. Dat dat trio Strøm uitnodigt, is niet verwonderlijk. Zijn energieke basspel past wonderwel in de rauwe, vrije aanpak waarvoor dit trio staat. Energie was ook het woord dat Frode Gjerstad gebruikte, toen hij het over Strøm, zijn nieuwe bassist in een trio met slagwerker Paal Nilssen-Love, had.

Met tenorist Kristoffer Berre Alberts en slagwerker Dag Erik Knedal Andersen vormt Strøm het trio Saka. Op Trevor Taylors label Future Music Records verscheen begin vorig jaar Posh?! Het openingsstuk Puttin’ On The Hits laat onmiddellijk hun roots horen. Alberts opent met een stevig screamend geluid. Met bas en slagwerk erbij lijkt het trio in een lange doorgaande beweging het stuk naar zijn climax te voeren, maar een baspassage aan het slot bouwt de opgebouwde druk haast sereen af. Strøm toont zich een meester in het reguleren van energie. Neem ook zijn bassolo in Skitter, krachtig met heftig tegen de klankkast aanslaande snaren en ook momenten van rust. Daarvoor zorgen ook de uitgekiende geplukte noten in het titelstuk, dat in een moordend tempo eindigt.

Een enkele basnoot zit ook in het slot van After All, een stuk met balladeachtige trekken, waarin Knedal Andersen met zijn trommels het geluid van Alberts fraai inkleurt. Kleuring te over in Three Times Down met de frenetiek gestreken flageoletten en aangeblazen mondstuk en in Bowery met het schrapende tenorsax, kleppenwerk en overblazen.

Posh?! is een statement van nog geen veertig minuten; acht stukken van wisselende lengte, een vlammend betoog voor vrije improvisatie.  1. Putting On The Hits
  2. Three Dimes Down
  3. Skitter
  4. Bowery
  5. Posh?!
  6. After All
  7. Seven Steps
  8. Bavarian Sun