×

Recensie

Electronic

06 augustus 2023

Saeko Killy

Morphing Polaroids

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Morphing Polaroids Saeko Okuchi Electronic 3.5 Saeko Killy – Morphing Polaroids Written in Music https://writteninmusic.com

Een overrompelende Saeko Okuchi weet niet wat haar overkomt als ze Japan voor Duitsland verruilt. Er gaat een totaal nieuwe ontdekkingswereld vol snufjestoepassingen voor haar open. Bijzonder eigenlijk omdat vooral de elektronische scene zoveel indruk maakt, terwijl de oorsprong van dat speelmateriaal veelal in de haastig vooruitstrevende naast elkaar levende Japanse en Chinese mierennestmaatschappij te vinden is. Natuurlijk zorgen de excentrieke Yellow Magic Orchestra synthpop pioniers voor de nodige roering, in Berlijn leeft die oldschool beleving nog steeds. Vanuit het clubgebeuren maakt Saeko Okuchi als het net wat gemakkelijk bekkende Saeko Killy platendraaier naam. Haar dj ervaringen vallen ook het Bureau B label op, welke haar de mogelijkheid aanbiedt om daar het Morphing Polaroids debuut te publiceren.

Helemaal nieuw is deze muzikale interesse voor Saeko Okuchi echter niet. Als kleuter volgt ze al verplichte pianolessen en rond haar middelbare schoolleeftijd verbreedt ze haar kunsten met het zichzelf aanleren van basis gitaarakkoorden. Zoals vrijwel elke eigenwijze puber leeft ze in het uitgaanscircuit pas echt op, en ambieert ze in dat diverse dancenetwerk een carrière. Deze werkzaamheden brengen haar in Brazilië bij het underground kunstenaarscollectief VOODOOHOP, welke nogmaals benadrukken dat je idealen moet volgen en naleven. Als er een bereikbare kans in het verschiet ligt, pak je deze op, zo simpel werkt het. Dit brengt je verder, geduldig afwachten is hierbij de doodsteek. Door die jeugdige leerervaringen ontgroeit ze al snel het hele clubhouse gebeuren en maakt ze met het avantgardistische Morphing Polaroids een volwassen elektroplaat. Hierin mengt ze tevens de Duitse culturele krautrock achtergrond met haar eigen roots.

Toch mist ze nog die ervaringen om de tracks afrondend te voltooien, waardoor het debuut wat langer op zich laat wachten. Als ze dan tijdens het vele ervaringsrijke touren haar Belgische collega soFa ontmoet, valt alles op zijn juiste plek. In de thuisstudio van deze dj producent knutselen ze aan zijn albumtrack The Dream, waarmee ze ook haar eigen droom verwezenlijkt. Aan deze gezamenlijke creativiteit lijkt geen einde te komen. Audiofiel soFa maakt het geluid net wat schappelijker en gemakkelijker vatbaar. Morphing Polaroids staat nog onderaan de ladder, Saeko Killy bezit het vermogen om flinke treden te bestijgen. Juist die onbevangen zelfverzekerdheid in combinatie met soFa’s gehoorgevoeligheid maakt van Morphing Polaroids een unieke luisterervaring.

De chemisch alchemistische Confusion and Friction ontdekkingstocht schuurt aarzelend magnetisch om tot een connectie te komen. Verleidster Saeko Killy pakt de grondbeginselen van de postpunk wave op en injecteert deze met een zelf samengesteld klankenbrouwsel. Door haar aangeleerde muzikale inlevingsvermogen benut ze die steady baslijnen overmacht tot in een perfecte duistere ruststemmigheid en lijmen deze ook de ruwere Vitamin D brokstukken tot een energiek verloop samen. Of Vitamin D een eerbetoon aan de iconische Vitamin C Can single is laat ik in het midden. Het is een totaal andere invalshoek, maar net zo aanstekelijk dansbaar en met dezelfde krautrock zweef psychedelica als oorsprong, met het grote verschil dat de godenzonen van Can die futuristische sterrenhemel grotendeels zelf geschapen en ingekleurd hebben.

Het trippende Belgium is een terugblik naar de vele benutte studio uren waar twee individuen elkaars gedachten bewonen, uitwonen en er een heerlijke dubsound overeen mengen. Een lekkere snelkookpan track, de hele dag langzaam heen laten pruttelen om deze dan in de nacht af te gieten. Het residu is lekker ritmisch duister en ligt dichtbij nog het dichtste bij de baanbrekers klankkleur van Yello in de buurt. Mars Rocks heeft het speelse van de geanimeerde Japanse science fiction Manga cultuur. Dreigend experimenteel volgens kindvriendelijke toegankelijkheid. Dat Saeko Killy weldegelijk een duistere kant bezit bewijst ze met Lullaby for Nightmare. Daar hechten rond dwarrelende coldwave elementen zich aan haar expressieve fluisterende stem. Na het komische Beatlesque Strawberry Flips intermezzo volgt het straffe swingende Alt! Heerlijke geestverruimende krautrock met een brutaal zingende Saeko Killy, monnikenkoor samplers, postpunk gitaargefröbel en een afdwingende beat.

De verdiensten van soFa openbaren zich in het toegankelijk licht fluorescerende ritmische Sun Shower. Een zonsverduisterende zomerhitte track welke die nostalgische jaren tachtig beleving oproept. Als basis gebruiken ze echter een Jefferson Airplane White Rabbit baslijn, een fraaie toegepaste knipoog naar sixties psychedelica. In het verslavend sensuele Red Moon Zuid Amerikaanse Latin bewijst Saeko Killy voor de zoveelste keer tevens haar vocale veelzijdigheid. Niet alleen de instrumentatie draagt Morphing Polaroids, haar gedetailleerde spraakvermogen is net zo essentieel. Bij het uitdagende Intimate Flame voegt ze doorleefde humane klanken aan de vocoder toe, die deze dan tot een bijna geblazen sound hervormen. Met de trippende Insecure Drive dreampop dub landen we geaard op het eindstation. Wezenlijk voegt het weinig toe, maar het is verder een nette afsluiter. Saeko Killy laat op Morphing Polaroids horen dat culturele elektronica aftakkingen prima met die oude kern samengaan. Ze schaaft de kilte wat weg en geeft er de nodige warmte voor terug. Leuke plaat! 1. Confusion and Friction
 2. Vitamin D
 3. Belgium
 4. Mars Rocks
 5. Lullaby for Nightmare
 6. Strawberry Flips
 7. Alt!
 8. Sun Shower
 9. Red Moon
 10. Intimate Flame
 11. Insecure Drive