×

Recensie

World

11 augustus 2017

Sabrina Malheiros

Clareia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Clareia Sabrina Malheiros World 3 Sabrina Malheiros – Clareia Written in Music https://writteninmusic.com

Na zes jaar eindelijk weer een album van de enige Braziliaanse zangeres die de nu bossa golf van begin deze eeuw wel overleefd heeft: Sabrina Malheiros. Clareia laat geen grote muzikale aardverschuivingen horen, wel een plaat die bij de zomer past.

Waarom het nu zes jaar duurde voordat de opvolger van Dreaming in de winkels ligt is onduidelijk, vooral ook omdat Clareia erg in het verlengde ligt van dat voorgaande album. Waar haar debuut Equilibria (2005) een grote nu bossa verrassing was en naadloos aansloot op Tanto Tempo van Bebel Gilberto, dat andere grote nu bossa album begin van deze nieuwe eeuw, kwam met haar tweede album New Morning (2008) een overweldigende ambitie binnen drijven. Met prachtige songs en arrangementen van grootheid Artur Verocai bleek het een van de mooiste Braziliaanse albums in jaren en bevestigde het haar naam als belangwekkende nieuwe artiest volledig. Het daarop volgende en geheel door Daniel Maunick geproduceerde Dreaming (2011) was een wat bleke mix van beide eerste albums.

Het is opvallend dat Maunick dus ook voor Clareia op de productiestoel is gekropen. Net als Dreaming mist Clareia namelijk wederom de ambitie die New Morning zo aantrekkelijk maakte. Op Clareia kabbelen de songs vrolijk voort maar echte verrassingen ontbreken. Songs die vanuit die ideale mix van samba en bossa zijn ontstaan en met onder meer de hulp van vader Alex en Kiko Continentino (respectievelijk bassist en nieuwe keyboardspeler van het legendarische Azymuth) werden opgenomen.

Zonder uitzondering is het tempo van de songs dansbaar en zijn de songs uplifting. Malheiros’ stem is altijd al een aantrekkelijke geweest en ook op Clariea blijft dat haar sterkste punt. De songs zijn mooi puur gearrangeerd en er wordt prima gespeeld maar ze klinken in opbouw en uitwerking voorspelbaar. In tegenwoordige tijden is dat gewoonweg niet genoeg om echt opzien te baren.

De eigenwijze rol van Far Out-eigenaar Joe Davis wordt nodeloos gemist op Clareia. Hij was het die Verocai vroeg om die fantastische arrangementen voor de songs van New Morning te schrijven. En in keuze van songs had hij een bepalende rol. Met zijn alomvattende kennis van de Braziliaanse muziekgeschiedenis werd dat album een nieuwe Braziliaanse klassieker. 1. Celebrar
 2. Clareia
 3. Em Paz
 4. Porto do Sol
 5. Salve o Mar
 6. Sol, Céu e Mar
 7. Vam'bora
 8. Vai, Maria
 9. Renascerá
 10. Sandorê
 11. Ultraleve