×

Recensie

Roots

07 juli 2020

Ry Cavanaugh

Time For This

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

Time For This Ry Cavanaugh Roots 3.5 Ry Cavanaugh – Time For This Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Ry Cavanaugh kwamen we eerder tegen, meer bepaald bij Session Americana, het muzikantencollectief dat op geregelde tijdstippen samenkomt om nieuwe song werk de wereld in te sturen vanuit New England. In die regio was vader Cavanaugh actief in de folkscène en bekeerde zich later tot country en honky tonk. George en zijn vrouw noemde hun zoon Ry naar de onvolprezen rootsmuzikant Cooder.

Op Time For This bundelt Ry uitsluitend songs uit de vaders’catalogus die hij veertig jaar na datum doorbladert. De song komen hem niet onbekend voor, hij hoorde ze als jonge snaak in de huiskamer, de bijgeleverde foto’s van vader en zoon die samen musiceren bevestigen dat. Ry gaat er nu hij de leeftijd van zijn overleden vader bereikte mee aan de slag. Zijn stem, akoestische gitaar en die van zijn vriend Duke Levine volstaan, af en toe horen we achtergrondzang van Jennifer Kimball, de vrouw van Cavanaugh, eveneens een niet ongetalenteerd singer-songwriter.

De intimistische reprises onthullen negen songs in een sober folkidioom en lijken weggelopen uit de jaren zestig en zeventig. Ze etaleren doodeerlijke persoonlijke ervaringen en onthullingen die verwijzen naar depressies en de daaruit gegroeide verslavingen. Observaties gevat in pijn accuraat songwerk zoals Too Tired For Drinking en Help Me Doctor.  Time For This is een bijzonder respectvol eerbetoon dat nauwelijks een halfuurtje in beslag neemt waarin intrigerend mistroostig songwerk te ontdekken valt, luister maar eens naar Lost Woman Song, Sink or Swim of tedere countryfolk van de afscheidssong Gypsy Dad.  1. Carillon
  2. Cold Wind
  3. Too Tired For Drinking
  4. Lost Woman Song
  5. Time For This
  6. Trinity
  7. Sink Or Swim
  8. Help Me Doctor
  9. Gypsy Dad