×

Recensie

Alternative

24 april 2020

RVG

Feral

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

RVG - Feral
Feral RVG Alternative 4 RVG – Feral Written in Music https://writteninmusic.com

Het duurde een jaar of drie voordat het Australische RVG klaar was met de opvolger van het debuutalbum A Quality Of Mercy. De band ging voor Feral in zee met producer Victor Van Vugt die eerder werkte met onder andere PJ Harvey, Nick Cave & The Bad Seeds en Beth Orton.

RVG brengt ook op deze plaat weer doorleefde indiepop die, ondanks de donkere ondertonen en soms zwaarmoedige teksten van Romy Vager, ook zeker opbeurend werkt. Heldere gitaarlijnen, een beetje reverb, een donkere ondertoon die nergens verstikt; RVG maakt erg prettige indiepop/rock die door de duidelijke, wat dwingende zang van Vager een sterke persoonlijke lading meekrijgt. Een licht alternatief geluid dat je halverwege de jaren tachtig overdag nog weleens op de radio voorbij hoorde komen. Denk aan The Smiths, The Go-Betweens en Lloyd Cole & The Commotions. RVG brengt die jaren van verticale radioprogrammering in herinnering en eerlijk is eerlijk; dat is een flink deel van de charme.

De muziek van RVG is heden ten dage hoe dan ook bijzonder welkom en persoonlijk genoeg om zonder veel voorbehoud te omarmen. De toon wordt fijn gezet met Alexandra en Asteroid: poppy en aantrekkelijk maar tekstueel ook vrij zwaar op de hand. Christian Neurosurgeon is alleen vanwege de titel al een opvallende song; het geluid van de boor dat opduikt zorgt voor nog verder opgetrokken wenkbrauwen.

Het merendeel van de songs op Feral is prima of gewoon sterk. Dat maakt van Feral alvast een van de fijnere platen van het nog jonge jaar. Help Somebody wordt krachtig aangestuurd vanachter het drumstel en laat weer die typische sfeerrijke gitaarlijnen en donkere ondertoon horen: ‘Things are darker than they need to be’. De uitloop van de song is fraai en geeft ruim baan aan de steeds sterker wordende melancholieke onderstroom.

Romy Vager klinkt vertwijfeld op I Used To Love You en verhaalt indringend over haar frustratie en schaamte op het dwarse Prima Donna. Hierna is de single Perfect Day een fijn, helder en liefdevol hoogtepunt op de tweede helft van het album. De slottracks van Feral, waaronder het lange Photograph kunnen hier niet meer aan tippen maar dat neemt niet weg dat RVG dan al een fijne plaat heeft neergelegd.  1. Alexandra
  2. Asteroid
  3. Christian Neurosurgeon
  4. Little Sharkie And The White Pointer Sisters
  5. Help Somebody
  6. I Used to Love You
  7. Prima Donna
  8. Perfect Day
  9. The Baby & the Bottle
  10. Photograph