×

Recensie

Pop

26 januari 2015

Ruud Bos

Naked Plus

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: 678 Records

Naked Plus Ruud Bos Pop 4 Ruud Bos – Naked Plus Written in Music https://writteninmusic.com

Stel je een achtervolging in pakweg The French Connection voor. De spannende muziek die bij dat soort Amerikaanse actiefilms van begin jaren zeventig hoort, werd ook in Nederland gemaakt. Ruud Bos was er een belangrijk leverancier van. Omdat ook in de welvarende seventies niet alle bomen tot in de hemel groeiden, werden lang niet alle soundtracks die hij maakte ook op plaat uitgebracht. Een uit twee CD’s bestaande compilatie van het werk dat Bos componeerde in de periode 1967-1974 bestaat dan ook voornamelijk uit materiaal dat nu, 45 jaar na dato voor het eerst verschijnt. Sterker nog: alleen de in 1973 verschenen film Naakt Over De Schutting (met Rijk de Gooijer ) schopte het destijds tot een LP op Philips. Ook daarvoor had Bos zich de blaren op de tong moeten kletsen. “De platenmaatschappij was erg sceptisch toen Naakt Over De Schutting verscheen,” zei Bos in 1975 in het filmtijdschrift Skoop. Ze zeiden: filmsoundtracks verkopen in Nederland niet zo best. En het spijt me te moeten zeggen dat ze gelijk hadden.”

De LP is nu dus sowieso een collector’s item, zoals samensteller Frank Jochemsen opmerkt in de liner notes bij de CD, wat hij op de CD heeft gezet, wijkt daar bovendien nogal van af. De funkjazzmuziek werd destijds speciaal voor de LP in stereo opnieuw gemixed, Jochemsen maakte gebruik van de originele monomixen, zoals die ook in de film waren te horen. Behalve deze nooit eerder op plaat of cd gehoorde mixen zijn op deze dubbel-cd ook ‘outtakes’ te horen waarover samensteller Jochemsen de beschikking kreeg, afkomstig uit het archief van Bos zelf. Het is aan ondermeer deze vondst te danken dat de CD zijn titel Naked Plus ook echt verdient. Terecht merkt Jochemsen op dat de ‘score’ van Naakt Over De Schutting hoorbaar was beïnvloed door het werk van Lalo Schifrin.

Eerder al, in 1967, verzorgt Bos de muziek bij Een Vreemde Vogel, een volledig geflopte film van tekstschrijver Lennaert Nijgh met Ramses Shaffy en Martine Bijl in de hoofdrollen. In de wetenschap dat vrijwel niemand die film ooit gezien zal hebben, prikkelt het licht-psychedelisch aandoende materiaal de fantasie. Bijna zo obscuur in de soundtrack van Baby In De Boom, een korte film van Nouchka van Brakel (1969) die hier ook met negen tracks is vertegenwoordigd. Deze klinken al een stuk meer jazzy dan het materiaal uit ’67.

Dat Verhaal Van Jou (1970) is de volgende stap in de chronologie, de soundtrack van een theaterstuk met Kees Brusse in de hoofdrol. De suspense druipt uit de speakers in het zeven minuten durende laidback-jazzstuk dat de titeltrack van de film vormt. In het jaar van Naakt Over De Schutting is Bos ook verantwoordelijk voor Niet Voor De Poesen (de spelfout hoort in de titel), een film van Fons Rademakers die er een internationale doorbraak mee hoopt te bereiken. Bos werkt in de Blaricumse Soundpush Studios aan een minutieus aan een perfect passende ‘score’, met topjazzmuzikanten als Piet Noordijk (altsax) en Rob Langereis op bas. Bos speelt zelf percussie op de opnamen, die een ‘Quincy Jones- ‘feel’ hebben.

De bonusopnamen uit Naakt Over De Schutting zijn niet de enige extra’s. Na een lange zoektocht werd in een betonnen bunker in de Bijlmer veel ruw materiaal gevonden. Zodoende zijn op Naked Plus veel tracks te horen inclusief het aftellen van Bos zelf. Vooral leuk voor de fijnproever natuurlijk, maar in combinatie met het feit dat vrijwel alle materiaal op deze uitgave ofwel moeilijk verkrijgbaar was ofwel sowieso nooit eerder uitkwam, zorgt dat ervoor dat Naked Plus een onmisbaar stuk geschiedschrijving van de Nederlandse filmmuziek is.

Tracklisting Naked Plus:

CD 1:

  1. Daniël
  2. De Inbreker
  3. Een Vreemde Vogel
  4. De Baby In De Boom

CD2:

  1. Dat Verhaal Van Jou
  2. Because Of The Cats
  3. Naakt Over De Schutting
  4. Durmazon