×

Recensie

Alternative

19 maart 2020

Rustin Man

Clockdust

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino Records

Clockdust Rustin Man Alternative 4 Rustin Man – Clockdust Written in Music https://writteninmusic.com

Paul Webb nam er bijna 17 jaar voor om met een vervolg te komen op Out Of Season, zijn debuut als Rustin Man samen met Beth Gibbons (Portishead). Het vorig jaar verschenen Drift Code, waarop hij zelf zong en vrijwel alle instrumenten bespeelde, was een erg aangename verrassing. Binnen een jaar verschijnt nu al opvolger Clockdust, een al net zo’n sterk en verrassend album.

Webb is zo’n muzikant die rustig vanuit zijn eigen (afgelegen) huis de tijd neemt om zijn songs tot volle wasdom te laten komen. De songs van Clockdust werden in dezelfde 16 jaar pauze na Out Of Season opgenomen als Drift Code, maar Webb voelde destijds al dat hij twee verschillende albums aan het maken was. Eerste werkte hij aan het afmaken van Drift Code, een album waarbij hij vanuit de elektrische gitaar werkte. Na een jaar ging hij fris aan de slag met Clockdust.

Webb maakt als Rustin Man erg spannende muzikale stappen. Waar Out Of Season nog echt een album in dienst van die prachtstem van Beth Gibbons was, zijn Drift Code en Clockdust echt albums die om Webbs muzikale brein draaien en waarbij uitgenodigde muzikanten bijdragen leveren om Webbs songs te vervolmaken. En dat het brein van Webb vol zit met onverwachte muziek wordt op beide albums meer dan duidelijk.

Zijn songs zijn lastig in de tijd te plaatsen, ze hebben zowel elementen van vroeger, sfeer en rijke arrangementen, als dat ze volledig van nu, cool en verwarrend, en tijdloos klinken. Luister naar een song als Gold & Tinsel en je snapt wat ik bedoel. Net als Drift Code barst ook Clockdust van de ideeën en weet Webb je steeds weer te verrassen met onverwachte wendingen en arrangementen.

Melancholie voert te boventoon in negen van de mooiste songs die je dit jaar gaat horen. Vanaf het eerste moment dat Webb begon te zingen op Drift Song ben ik geïntrigeerd door zijn stem. Het is er een met een mooie diepte en verrassend veel durf. Maar het zijn ook zijn songs, steeds weer anders verrassend, die me optimaal pakken. Je kan merken dat hij in navolging van zijn jaren in Talk Talk, die na hun tweede succesvolle album het muzikale diepe insprongen en zo ontzettend veel meer in hun mars bleken te hebben dat pakkende popsongs vanuit de synthesizer opgezet, ook op eigen kracht muzikaal doorduwt.

Heel veel moois is er te horen op Clockdust. De albumopener Carousel Days is gelijk een juweel van een song. Vanuit de piano opgezet openbaart zich, met een dwars en daardoor extra spannend arrangement, een wereld aan muziek die prikkelt en intrigeert. Met het eerder genoemde Gold & Tinsel en het dan weer spannend anders, mooi druilerig klinkende Jackie’s Room en het folky Love Turns Her On bouwt hij rustig verder. Wat een geweldig rijke songs zijn dit.

Rubicon is de instrumentale track waarvan Webb ook op Drift Code al een prachtig voorbeeld van gaf met Euphoniam Dream. Dromerig met klassieke elementen onderbouwd en van spannende samples voorzien. Het prachtig ingetogen startende Big Flamingo krijgt vervolgens een zo mooie op en uitbouw met strijkers en blazers dat je er gelijk op verliefd wordt. Het al net zo sterke Kinky Living, met z’n aan Mariachi gelijke blazersgezelschap en heerlijk vervormde en gevaarlijk klinkende gitaar, komt al net zo mooi binnen.

Het uitgesponnen Night In The Evening (mooie titel trouwens) is de apotheose van het album. Het begint qua gitaar zelfs bijna als een Talk Talk track in hun latere Spirit of Eden periode, al draait hij die track daarna heel slim naar dubby en dwars uit. Geweldig. Ook het daarop aansluitende, lekker stevig rockende Man With A Remedy, onmiskenbaar met grote vriend Lee Harris op drums (naast Webb en Mark Hollis de drie Talk Talk mannen van het eerste uur) is weer zo’n toptrack.

De bijna 17 jaar die Webb pakte om zichzelf als Rustin Man echt op eigen kracht uit te vinden heeft zijn weerslag gekregen op twee albums die allebei van onschatbare waarde zijn. Laatste troef Clockdust is al net zo goed als de onvolprezen voorganger.

Kant A:

  1. Carousel Days
  2. Gold & Tinsel
  3. Jackie’s Room
  4. Love Turns Her On
  5. Rubicon Song

Kant B:

  1. Old Flamingo
  2. Kinky Living
  3. Night In The Evening
  4. Man With A Remedy