×

Recensie

Rock

01 mei 2011

Rush – (Deluxe 30th Anniversary

Moving Pictures

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Anthem

Moving Pictures Rush Rock 5 Rush – Moving Pictures (Deluxe 30th Anniversary Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Moving Pictures, het achtste album van het Canadese supertrio Rush, bleek de definitieve doorbraak naar het grote publiek. Het 7 tracks tellende album liet een band horen die uitstekende composities wist te combineren met virtuoos spel.

Reeds op het aan Moving Pictures (1981) voorafgaande album Permanent Waves (1980) was duidelijk te horen dat de band de muzikale bakens aan het verzetten was. Vanuit de vroege hardrock en de latere hardrock-meets- progrock had de band zich ontwikkeld tot een rocktrio met een meer radiovriendelijk geluid, zonder de avontuurlijke rock essentie te verliezen. Daarbij was de stem van zanger (en bassist) Geddy Lee over de jaren naar een toegankelijker octaaf gezakt.

Moving Pictures werd opgenomen in de vermaarde Le Studio in Quebec nadat oefensessies hadden plaatsgevonden in Stony Lake, Ontario. Tijdens een korte tour, voorafgaand aan de officiële opnamen, werden de meeste songs van Moving Pictures reeds op het publiek uitgeprobeerd. De band was dus uitstekend op elkaar ingespeeld toen ze de studio indoken. Puur door mechanische problemen, vooral in de toepassing van synthesizers op het album, duurden de opnamen langer als gepland. Hoe goed de band ten tijde van Moving Pictures was geworden bleek met het opnemen van Red Barchetta: De complexe song werd in één take vastgelegd.

Pronkstukken van Moving Pictures bleken albumopener Tom Sawyer, ontstaan via een melodie die Lee speelde bij het opstarten van zijn synthesizer, het instrumentale YYZ en de radiohit Limelight. Maar ook het eerder genoemde Red Barchetta en Camera Eye, de laatste van de serie lange epische songs waren hoogvliegers. Vital Signs had weer die invloeden uit reggae waarmee de band op het Permanent Waves album al was gaan stoeien en het opvallende Witch Hunt zou onderdeel gaan worden van de zogenaamde Fear series of Songs, waartoe ook The Weapon van het album Signals, The Enemy Within van Grace Under Pressure en Freeze van Vapor Trails behoren. De 7 songs die Moving Pictures telt zijn allen van geniale kwaliteit en laten een band op de toppen van hun kunnen horen. Hoe verschillend de songs ook klinken, de sfeer is prachtig in balans en geeft het album de status van absolute klassieker mee.

Moving Pictures bleek het meest succesvolle Rush album ooit. Er werden alleen in Amerika en Canada al meer dan 4,5 miljoen exemplaren van het album verkocht. Zoals van Rush in die periode bekend was, kreeg het album een vervolg in een live registratie (Rush maakte in die tijd steeds 4 studioalbums en dan een live album). Exit…Stage Left telde veel tracks van Moving Pictures en liet horen hoe goed de band ook op het podium de songs wist te brengen.

Moving Pictures (Deluxe 30th Anniversary Edition) bevat het reguliere album in een geremasterede versie. Daarnaast is er een extra DVD (of Blu-ray) met het gehele album in 5.1 surround geluid en zijn er 3 clips bijgesloten. Tom Sawyer, Limelight en Vital Signs (de albumafsluiter) zijn allen in de studio opgenomen clips. Niet echt verheffend en al helemaal niet dynamisch. Alleen de geweldige studio zelf met uitzicht op het besneeuwde landschap maakt de opnamen interessant. Er is bij de deluxe edition ook een prachtig boekje met veel niet eerder gepubliceerde foto’s uit die periode en uitstekende teksten bijgesloten.

PS. Rush zal tijdens de Time Machine tour het gehele Moving Pictures album integraal gaan spelen. Deze tour doet op 27 mei Ahoy, Rotterdam aan. Alleen daarom al een reden om Rush, nog steeds één van de allerbeste rockbands uit de muziekgeschiedenis, te gaan zien.

Disc2 (DVD)

  • Het gehele album in surround 5.1 stereo geluid
  • Clips van Tom Sawyer, Limelight en Vital Signs


  1. Tom Sawyer
  2. Red Barchetta
  3. YYZ
  4. Limelight
  5. The Camera Eye
  6. Witch Hunt
  7. Vital Signs