Rush
Clockwork Angels
Met het geweldige Clockwork Angels bewijst Rush eens en te meer een van de allergrootste rockbands ooit te zijn. Je 20ste album maken en nog steeds zoveel overtuigingskracht hebben, ga er maar aan staan.
Het zal zonder twijfel meegespeeld hebben dat Rush tijdens de laatste wereldtour hun meesterwerk Moving Pictures integraal speelde, dat hun nieuwe album in composities dezelfde daadkracht kent. De fans kregen in 2010 al een eerste voorschot op het nieuwe album Clockwork Angels toen de eerste single Caravan digitaal verscheen. Deze overrompelende rocksong is zonder twijfel een van de meest briljante songs die Rush ooit opnam. Het tegelijk verschenen BU2B was al net zo geweldig. Het deed verlangen naar heel veel meer, helemaal toen tijdens de wereldtour ook deze songs, live gespeeld, tot het beste van de setlist behoorden.
Met Caravan en BU2B, in een nog dikkere versie, begint ook het nieuwe album Clockwork Angels en het blijkt de briljante opening van een album dat tot het allerbeste wat de band uitbracht, gerekend kan worden. Reëel gesproken is er binnen de rock geen trio te vinden dat hechter en dynamischer speelt dan de heilige rock drie-eenheid Geddy Lee, Alex Lifeson en Neil Peart. Ongelooflijk hoe het krachtig, tegelijk melodische gitaarspel van Lifeson wordt ondersteund door het fabuleuze basspel van Lee, wat heerlijk frontaal in de mix zit. Daarnaast zijn er maar weinig albums van Rush te horen waar Peart beter speelt als op Clockwork Angels. Wat een power, wat een swing en hoe ongelooflijk vet en strak. Het op de eerder genoemde openingsongs aangesloten titelnummer is al van dezelfde wonderbaarlijke klasse. Niet alleen het prachtig schematische arrangement maar zeker ook het ongelooflijke drumwerk maken de titelsong een absolute klassieker.
De rest van de songs van het album blijken al snel van hetzelfde hoge niveau waarin de band uit een groots palet van muzikale stijlen steeds weer verrassende songs weet te creëren. De dikke, vette riffs van supertrack Seven Cities Of Gold of The Anarchist, de pracht van powerballad Halo Effect of de grote overtuiging die van als popsongs gestructureerde composities als The Wreckers en Wish Them Well (hoor Peart eens heerlijk hakken) schuilt: Het is allemaal even overweldigend. Het 7 minuten lange en muzikaal fantastisch heen en weer stuiterende Headlong Flight is alweer zo’n absolute Rush klassieker. The Garden, een mooi ingetogen maar ook fraai verrassende ballad is de prachtige afsluiter van het album.
Het door Peart ontwikkelde tekstuele idee achter het album is een terugkeer naar het concept denken van weleer. Het verhaal, verspreid over de teksten, verhaald over een jongen die zijn dromen volgt maar door de chaos in zijn hoofd en de chaos van buitenaf de werkelijkheid niet van onwerkelijkheid weet te onderscheiden. Zo worden zijn gedachten beheerst door kleuren, beelden, gebieden, en door personages die worden belichaamd door piraten, vreemde carnavalsfiguren, stemmingmakende anarchisten en verloren steden. Zijn vijand is de Horlogemaker, een meedogenloze autoritaire aanwezigheid die met fascistische precisie probeert over de wereld en alle aspecten van het dagelijks leven, te heersen. De muziek sluit uitstekend op de fantasievolle teksten aan.
De mannen van Rush hebben trouwens in Nick Raskulinecz de ideale producer gevonden. Hij maakte van het prima Snakes And Arrows uit 2007 ook al zo’n super album. Bij Clockwork Angels overtreft hij zichzelf. Zeker niet alleen de excellente composities van Lee, Lifeson en Peart maar zeker ook zijn warme tegelijkertijd in-your-face productie maakt Clockwork Angels een ongelooflijk goed album. De zang van Lee klinkt emotievoller dan ooit en met het drum, gitaar en baswerk in volslagen balans.
Clockwork Angels is een adembenemende rocktrip die tot het allerbeste binnen de rock in heel lange tijd behoort. Als je nagaat hoe irrelevant sommige bands al met hun tweede album worden, is dit album helemaal ongelooflijk. Rush bestaat nu 44 jaar en lijkt alleen maar beter te worden. Clockwork Angels is, binnen hun rijke catalogus, wederom een rijk meesterwerk.