×

Recensie

Roots

07 juni 2010

Rudy & His Fascinators

Rudymentary

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Sonic Rendezvous

Rudymentary Rudy Lentze Rudy & His Fascinators Roots 4 Rudy & His Fascinators – Rudymentary Written in Music https://writteninmusic.com

Vijftien jaar hebben we moeten wachten op een nieuw album van hem, de beloning voor het geduld mag er wezen: Rudymentary is het nieuwe, prachtige album van de Gronings-Indonesische gitarist Rudy Lentze. Onder de naam Rudy & His Fascinators brengt hij met dit album een rijke mix van blues, country, folk en jazz die maar weer eens bewijst wat een muzikale kwaliteit er toch in ons land rondloopt.

Echt stilgezeten heeft Lentze de afgelopen jaren overigens niet, hij speelde hij nog in andere bands. Toch was hij wel uit de spotlights, vooral druk met het vader zijn. Vandaar dan ook dat hij dit album heeft opgedragen aan zijn zoons. Rudymentary telt elf nummers, acht daarvan zijn van Lentze zelf, één van de covers is een heerlijke versie van Hollow Log van Beck (prachtig gezongen door Josje Kobès). De teksten van de eigen nummers gaan over Lentzes leven: van zijn roots (Asia Gone) tot aan zijn vaderschap (Rudy-o Daddy-o) tot aan zijn baan (Mailman’s Blues), zowel tekstueel als muzikaal weet hij de luisteraar te raken.

De afwisseling in stijlen is wel echt groot (van traditioneel tot experimenteel), bij een eerste keer afluisteren zul je dus wellicht wat moeten omschakelen. Toch, eenmaal gewend, komt vooral de kwaliteit van de nummers naar boven. Net als de kwaliteit van de muzikanten. De stijlenmix maakt het ook lastig om aan te geven wat nou de beste nummers zijn, iedereen zal er zijn eigen parels in moeten (en kunnen) vinden. Ondergetekende gaat wat dat betreft dan toch voor die met de Dobro. Vanwege dat prachtige roots-geluid, maar ook vanwege het sublieme spel van Lentze op dit instrument.

Het album is dus een eerbetoon aan Lentzes zonen Rahsaan en Joey. Jongens, zorg er alsjeblieft voor dat jullie pa trots op jullie blijft. Zodat wij nog veel vaker zulke prachtige muzikale eerbetonen van hem kunnen beluisteren! 1. Reno Factory
 2. Rudy-o Daddy-o
 3. Purple & Dumb
 4. Down In The Neighbourhood
 5. Asia Gone
 6. Oh My God...It's Poetry...
 7. Hollow Log
 8. Aisha
 9. Rain, Sleet Or Snow
 10. (Picked Your) Cherry
 11. Mailman's Blues