×

Recensie

Jazz

19 oktober 2017

Rudresh Mahanthappa's Indo-Pak Coalition

Agrima

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mahanthappa's Music

Agrima Rudresh Mahanthappa Rudresh Mahanthappa's Indo-Pak Coalition Jazz 4 Rudresh Mahanthappa’s Indo-Pak Coalition – Agrima Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel erg interessant album is Agrima, het tweede album dat saxofonist Rudresh Mahanthappa met zijn outfit Indo-Pak Coalition opnam. Indiase roots verwerkt in de drive van de New Yorkse jazz in triovorm gespeeld.

Weinig muzikanten is het gegeven een Indiase flavour zo vloeiend in hun jazz te verpakken maar Mahanthappa flikt het schijnbaar moeiteloos. In percussionist/drummer Dan Weiss heeft hij dan ook zijn ideale muzikant gevonden. Weiss speelt net zo gemakkelijk full-on drums als tabla en cymbals en weet zo het gehele spectrum dat Mahanthappa voor ogen heeft te bespelen.

En ook gitarist Rez Abbasi weet goed te raken. Wat een prachtig divers spel laat hij op Agrima horen. Van kamerbreed en ingetogen tot vol rockend, van fraai melodieus tot vol op het avontuur en langs alle muzikale randen schurend. Maar het is Mahanthappa zelf die de met zijn composities en meesterlijke tegelijk uitdagende spel de muziek naar zich toetrekt.

Natuurlijk zijn het niet alleen die Indiase roots die Agrima zo’n uitstekend album maken, dat zou al net zo dubieus zijn om Mahanthappa als Indiase jazzmuzikant weg te zetten. De composities die Mahanthappa schreef en met Weiss en Abbasi opnam gaan een flink stuk verder dan dat. Natuurlijk klinken die Indiase elementen superspannend en anders maar dit trio heeft muzikaal wel flink wat meer te vertellen.

Sinds hun gezamenlijke debuut van 10 jaar terug zijn ze alle drie als muzikant monsterlijk gegroeid en Agrima is daardoor een even divers als fijn weerbarstig album. Juist ook door de opzet van sax, drums en gitaar en de ruimte die de muzikanten elkaar in elke compositie geven klinkt het album los en gedreven. Alsof het live in de studio als een concert is opgenomen.

Luister alleen al naar de titeltrack en luister naar hoe het trio, met toevoeging van elektronica, tot grote hoogten stijgt. Binnen een heerlijke, steeds terugkerende, melodie pakt elke muzikant volop de ruimte om in een van rock doorgetrokken climax uit te lopen. Het bijna een kwartier durende Revati is al helemaal een briljante proeve van muzikale klasse. Een compositie, in prachtige lagen opgebouwd, die je in een live setting al helemaal naar een andere wereld zal trekken.

Agrima is een album dat optimale aandacht verdient. 8 composities van hoog niveau die met elke luisterbeurt meer van de grote muzikaliteit van de muzikanten vrij geeft. Het album nog interessanter maakt dan het op eerste gehoor al is. Het wordt dus hoog tijd dat Rudresh Mahanthappa met zijn Indo-pak Coalition ook naar de Lage Landen komt. Live moeten de compositie op Agrima al helemaal tot grote hoogten kunnen stijgen.  1. Alap (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  2. Snap (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  3. Showcase (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  4. Agrima (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  5. Can-Did (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  6. Rasikapriya (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  7. Revati (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)
  8. Take-Turns (Featuring Rez Abbasi & Dan Weiss)