×

Recensie

Jazz

11 augustus 2020

Rudresh Mahanthappa

Hero .Trio

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Hero .Trio Rudresh Mahanthappa Jazz 4 Rudresh Mahanthappa – Hero .Trio Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse saxofonist Rudresh Mahanthappa blijft zonder veel moeite elk jaar albums uitbrengen. Dan weer onder zijn eigen naam dan weer in samenwerkingsprojecten. Met Hero .Trio brengt hij nu, voor de allereerste keer, een album uit met werk van muzikanten die hem optimaal beïnvloed hebben.

Zoals de titel van het album al duidelijk aangeeft, heeft Mahanthappa voor dit nieuwe album puur de hulp van Francois Moutin op contrabas en Rudy Royston gevraagd. Een opzet waarbij hij het gros van de composities met zijn nadrukkelijk spel kan invullen zoals alleen hij dat kan.

Mahanthappa is een super interessante muzikant die, sinds hij naast grote vriend en vermaard pianist Vijay Iyer, begin deze eeuw het jazzcircuit betrad, steeds weer verraste in zowel de muzikale keuzes als wel zijn snelle groei als saxofonist. Steeds weer in opvallende bands, met opvallende, erg goede, muzikanten en met eigen werk. Met dik twintig jaar in de New Yorkse jazzscene op de teller is Mahanthappa een gevestigde naam in het wereldwijde jazzscene.

Hero. Trio is zoals de albumtitel ook aangeeft een ode aan zijn helden. De muzikanten die hem de inspiratie hebben gegeven om zelf muziek te gaan maken en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen. Zo nam hij stukken op van jazzlegendes als Charlie Parker, Keith Jarrett, John Coltrane, Ornette Coleman maar ook van pophelden Stevie Wonder (Overjoyed) en Johnny Cash (Ring of Fire).

Het is daarmee een mooi divers tevens lekker levendig ingespeeld album geworden waar de liefde voor de zo geliefde composities vanaf spat. Moutin en Royston zijn een geweldige gedreven ritmetandem die zich met groots gemak door de composities bewegen ondertussen hun eigen spel lekker naar voren trekken als Mahanthappa die ruimte laat liggen.

Want wat is Mahanthappa fascinerend op dreef op dit album. Nadrukkelijk de lijnen voor het trio uitstippelend tegelijk volop het avontuurlijk in zijn spel zoekend en daarbij ook de oorspronkelijke compositie eer aan doen. Het lukt allemaal op dit album. Ontzettend rap dan weer lyrisch en melodieus dan weer krachtig dan weer soepel en los. Hij beheerst alles en knalt door de plaat heen.

Mooiste tracks op het eerste gehoor zijn de gedreven albumopener Red Cross en Barbados/26-2, beide composities van Charlie Parker en uitzonderlijk knap opgepakt en heroverd. Zeker ook albumafsluiter Dewey Square, niet verwonderlijk ook van Parker. De bewerkingen van de twee standards I’ll Remember April en I Can’t Get Started zijn uitzonderlijk goed. Een grote verrassing hoe serieus ze Ring of Fire oppakken en meesterlijk naar een jazzhoogte brengen.

Kant A:

  1. Red Cross
  2. Overjoyed
  3. Barbados/26-2
  4. Sadness

Kant B:

  1. The Windup
  2. I Can't Get Started
  3. I'll Remember April
  4. Ring of Fire
  5. Dewey Square