×

Recensie

Pop

14 oktober 2011

Rubatong

Rubatong

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: Red Note

Rubatong Rubatong Pop 4 Rubatong – Rubatong Written in Music https://writteninmusic.com

Uitgebeend en heavy, zacht en ruw is de klank van Rubatong. Roestig scheeps- ijzer omspeeld door vibrerende gitaar-slides, gonzende basklanken en mysterieus door de ruimte golvende metallurgische klanken. Boeiende reductie enerzijds, ruimte zat anderzijds en absoluut geen haast, wel altijd scherp met uiterste urgentie. Raak geplaatste, krachtige, tastbare muzikaal-vocale gebaren, bijna sculpturen die tegen vloeiende achtergronden rukkend verschuiven. Vocalist Han Buhrs brengt met deze groep een oersterke unieke vorm voort, rauw, raak en substantieel met toegang tot wastelands, leeg, woest, uitdagend en tot berusting uitnodigend tegelijk. Een vorm die stevig stoelt in rijke bronnen, echo’s absorbeert zonder in clichés te (ver)vallen. De groep, dat zijn naast Buhrs, niet de geringsten: gitarist MBF0430printRené van Barneveld, akoestisch basgitarist Luc Ex en slagwerkster/vibrafoniste Tatiana Koleva. Ieder met een markant signatuur die in Rubatong inmiddels mooi en sterk samenkomt. Vooral Kolevas metalofo- nische component, een hele goede greep.

Ja, er zijn er sporen van Rain Dogs, Frank’s Wild Years, Ribots Cubanos Postizos of de stem van Jack Bruce om maar iets te noemen. Toevallig dat Rubatong tegelijk met Tom Waits’ Bas As Me uitkwam. Rubatong doet er niet voor onder, integen- deel. Overeenkomsten zijn er, ja, maar het gaat hier om geheel eigen authentieke expressies. Rubatong werkt in de in de tien stukken niet alleen met de stemm(ing)en maar ook fraai in verschillende talen (Nederlands, Duits, Engels, Frans). Intrigerend en origineel, een vorm van folklore imaginaire van Laaglandse bodem!

Dit album is al in oktober 2011 verschenen en besproken maar komt hier nog een keer terug i.v.m. het optreden tijdens de fietstour:
Han Buhrs treedt solo op tijdens de Jazzfietstour Groningen 2012, 25 augustus a.s.

Tracklisting Rubatong

 1. in a haze
 2. future hungaround
 3. a-spot democracy
 4. protilanenmensch
 5. fingerprints
 6. dirty lil’ kiss
 7. f voor af
 8. il-y-a des choses
 9. à ce moment
 10. ringa


 1. In A Haze
 2. Future Hung Around
 3. G-Spot Democracy
 4. Protilanenmensch
 5. Fingerprints
 6. Dirty Lil' Kiss
 7. F Voor Af
 8. Il-Y-A Des Choses
 9. À Ce Moment
 10. Ringa