×

Recensie

Jazz

03 maart 2021

R+R=Now

Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Live R+R=Now Jazz 4.5 R+R=Now – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Natuurlijk mag je R+R=Now, de band die toetsenman Robert Glasper formeerde voor een speciaal optreden op SXSW in 2017, een jazz-supergroep noemen. Wat wil je ook als je Terrace Martin (synthesizer, vocoder en altsax), Christian Scott aTunde Adjuah (trompet), Derrick Hodge (bas), Taylor McFerrin (synthesizer) en Justin Tyson (drums) in de band hebt. Hun tweede album laat horen dat ze ook live volop indruk maken.

Het album werd opgenomen in oktober 2018,dus  een jaar na hun eerste gezamenlijke optreden op SXSW, waarbij ze al improviserend (niets was vastgelegd) hun reputatie bevestigden. Ondertussen was Collagically Speaking, hun debuut, net voor de zomer uitgekomen en het leek Glasper, die binnen een maandlange residentie in de New Yorkse Blue Note club de vrije hand had, fijn om daar ook een paar avonden R + R + Now in te stoppen.

De optredens werden een groot feest zoals de registratie Live duidelijk laat horen. De geweldige band die flink verder drijft op de geestverruimende jazz-meets-hiphop-electronica-r&b die Glasper ook met zijn eigen RGExperiment zo fascinerend voorstaat en daardoor de duidelijke Glasper stempel heeft voor het album een aantal van het debuut bekende tracks geselecteerd en een aantal indrukwekkende nieuwe.

De van het album bekende tracks krijgen een avontuurlijke live-uitvoering mee. Gelijk al veel fijner dan ze al erg goed op het debuut stonden. R+R=Now is dan ook gewoon een geweldige liveband. Luister naar de geweldige albumopeners Respond en Been On My Mind en hoor hoe de mannen de composities live optrekken. Geweldig spel van vooral Hodge, Glasper en nog meer Scott. Wat een geweldig talentvol trompettist is hij toch.

How Much A Dollar Cost, een nieuwe track met wederom zo’n typische Glasper groove, geeft de vrijheid voor de muzikanten om eens flink te soleren en zich te presenteren in de compacte ruimte waar het publiek dicht op de band zit. Fijne vibe. Met een iets langer opgerekte en wel heel erg fijn gespeelde versie van Change Of Tone, met een excellerende Glasper achter de piano, en vooral met het nieuwe, absoluut verrukkelijke, Perspectives/Postpartum komt het volle potentieel van de band pas echt naar boven. Een hoogtepunt.

Als je een ritmesectie met Hodge en Tyson hebt weet je dat de funk meets hiphop groove nooit ver weg is tegelijk zo steady als je maar wilt hebben. De ruimtes in sound die McFerrin en Martin oppakken effenen het pad voor Glasper en Scott openen. Luister toch eens naar dat razende ritme dat Tyson in het heerlijk lang opgerekte Needed You Still neerlegt en waarover Hodge zijn onnavolgbare baslijnen legt. Waarover de toetsenmannen een warme gloed hangen, Martin een waanzinnige solo speelt en Omari Hardwick met fraaie freestyle en door de blender getrokken vocalen de compositie extra emoties meegeeft.

Dat de avonden met R + R = Now een groots feest waren, geeft albumafsluiter Needed You Still (op het debuut 6.09 hier wel heel uitbundig opgetrokken tot 25.21) al helemaal aan. Zo’n track waar je in alles voelt dat je erbij had willen zijn in de Blue Note Club. Wat een potentieel heeft deze band toch en wat komt dat er in de vrijheid die ze in deze compositie pakken toch overweldigend uit. Met groot spelplezier, grote muzikale klasse en groots technisch vernuft pakt R+R=Now hier echt alles op wat in hen zit en daarbovenuit.

Bij het beluisteren van Collagically Speaking wilde ik de band al dolgraag live zien, met Live alleen nog maar veel meer. Het optimale bewijs dat live albums nog steeds de volledige trick kunnen doen.  1. Respond
  2. Been On My Mind
  3. How Much A Dollar Cost
  4. Change Of Tone
  5. Perspectives/Postpartum
  6. Needed You Still
  7. Resting Warrior