×

Recensie

Jazz

15 mei 2021

Roy Mor

After The Real Thing

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ubuntu Music

After The Real Thing Roy Mor Jazz 3.5 Roy Mor – After The Real Thing Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Israël een erg interessante jazzscene heeft hebben de wereldwijd doorgebroken muzikanten saxofoniste/klarinettiste Anat Cohen, drummer Ziv Ravitz, pianist Yonathan Avishai en vooral de beide Avishai Cohens (bassist en trompettist) natuurlijk optimaal bewezen. En een nieuwe lichting speelt zich alweer in de kijker. Pianist Roy Mor is daar overduidelijk één van.

Afgestudeerd in zowel filosofie als engineering lag een toekomst bij Microsoft in het vizier maar hij besloot zijn grote liefde te volgen en vertrok naar New York waar hij met onder meer, en gelijk maar, in de bands van Anat Cohen, Esperanza Spalding, Ben Wendel en Dave Douglas speelde. Bij terugkomst in Israël nam hij plaats in de band van trompettist Avishai Cohen.

Op eigen kracht is hij nu ook alweer jaren actief en met het nu wereldwijd uitgebrachte album After The Real Thing zal zijn bekendheid snel gaan toenemen. Met een hoofdrol voor oud-speler Amos Hoffman heeft Mor op zijn nieuwe album jazztradities met oorspronkelijke/traditionele muziek uit de regio samengebracht.

Het is een mooi album geworden waarop Mor zijn grote kwaliteiten als pianist mooi voor het voetlicht brengt, zich mooi in de kijker van de bekendere jazzzalen speelt. Zijn spel is toegankelijk en rijk van kleur en gebracht met een fijne techniek, zowel in de uptempo stukken als de meer ingetogen.

After The Real Thing werd opgenomen in Brooklyn (net voordat Covid ook New York heftig in zijn greep nam) met een lekker diverse groep muzikanten waarbij contrabassist Myles Sloniker en drummer Itay Morchi zijn belangrijkste muzikale kompanen zijn, naast Hoffman, die naast oud ook gitaar speelt. Ook flugelhornspeler Davy Lozar is op het album te horen.

Het grootse deel van het album is gevuld met eigen composities die in een breed spectrum van de jazz zijn opgezet. Daarnaast heeft Mor composities van een keur van belangwekkende andere componisten, zoals Kurt Weill, de bekende Israëlische componist Efraim Shamir, Hoagy Carmichael (het alom bekende The Nearness of You) en Yonahan  Zarai opgenomen.

After The Real Thing is voor ene groter publiek een mooie kennismaking met het talent van Mor. Lekker in het gehoor liggende, fijn gespeelde jazz met een mooie levendigheid. En hoewel de oud een mooi speciaal geluid binnen het bandgeluid voorbrengt hoor ik het echt grote talent nog meer als ze even terugvallen op puur piano, bas en drums. Hoe moeiteloos ze elkaar vinden en hoe weldadig Mor kan spelen. 1. The Echo Song
 2. After The Real Thing
 3. Jerusalem Mezcla
 4. Nikanor
 5. Daybreak
 6. Solar Reimagined
 7. Speak Low
 8. Do You Know The Way
 9. The Follower
 10. Playground
 11. The Nearness Of You (live)