×

Recensie

Metal

05 maart 2013

Rotting Christ

Kata Ton Daimona Eaytoy

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Season of Mist

Kata Ton Daimona Eaytoy Rotting Christ Metal 3.5 Rotting Christ – Kata Ton Daimona Eaytoy Written in Music https://writteninmusic.com

Rotting Christ timmert alweer geruime tijd aan de weg. Deze Griekse band is in 1988 opgericht en heeft een solide basis in de gebroeders Sakis (gitaar en zang) en Themis Tolis (drums). De band bestaat verder uit Andreas Lagios (bas) en Giorgos Bokos (gitaar). 1 maart verscheen hun nieuwe CD Kata Ton Daimona Eaytoy via het Franse label Season Of Mist. Vorig jaar stond de band nog in het voorprogramma van Cradle Of Filth in het Patronaat in Haarlem.

Kata Ton Daimona Eaytoy. Doe wat je wil! Dat is nog eens een interessante albumtitel. “Doet wat ge wilt zal het geheel van de Wet zijn” is één van de wetten uit het boek Thelema van de ocultist Aleister Crowley. De centrale idee in het gedachtegoed van Thelema is de Ware Wil. Het is het ultieme doel en de plicht van ieder wezen om te handelen volgens de Ware Wil. Wanneer je dat doet, dan word je ondersteund door de kosmos. Dit zorgt er weer voor dat er geen conflicten ontstaan. “Iedere man en iedere vrouw is een ster” maakt duidelijk dat iedere mens een god is en niet onderdrukt mag worden.

De muziek op Kata Ton Daimona Eaytoy verschilt niet wezenlijk van zijn voorganger Aealo. De drums klinken tribal, op de gitaren worden akkoorden geramd en de zang is nog steeds scanderend en schreeuwend. De muziek is nogal eenvoudig qua opzet, maar toch weet de band iedere song spannend te maken. De nummers zijn ritmisch sterk en worden door allerlei leuke ideetjes interessant gemaakt; klassiek aandoende koren en strijkjes, traditionele zang, kerkklokken, om maar wat te noemen. Tekstueel wordt de blik naar zowel het oosten als het westen gericht; van het oude Sumer naar het Inca-tijdperk. En uiteraard wordt oompje Satan niet vergeten, getuige songtitels als 666 en Grandis Spiritus Diavolos. Eenvoud is overigens in het geval van Rotting Christ geen beperking. Juist door de relatief simpele ritmes krijgen de songs iets hypnotiserends. Live staat de band zijn mannetje en zorgt ze altijd voor een denderend optreden. Hopelijk doen ze dit jaar weer ons land aan.

Tracklisting Kata Ton Daimona Eaytoy:

  1. In Yumen – Xibalba
  2. P’unchaw Kachun – Tuta Kachun
  3. Grandis Spiritus Diavolos
  4. Kataton Demona Eaftou
  5. Cine Iubeste Si Lasa
  6. Iwa Woodoo
  7. Gilgames
  8. Rusalka
  9. Ahura Mazda Anra Mainiuu
  10. 666