×

Recensie

Roots

29 mei 2019

Roseanne Reid

Trails

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Last Man Records

Trails Roseanne Reid Roots 4 Roseanne Reid – Trails Written in Music https://writteninmusic.com

Ze is de oudste dochter van Craig Reid van het Schotse duo The Proclaimers dat in de tweede helft van de jaren tachtig scoort met Letter To America maar het is bovenal het tot clublied van de favoriete voetbalclub van de nog actieve muzikale tweeling uitgegroeide I’m Gonna Be (500 Miles) dat blijft hangen. Haar muzikale achtergrond en vorming dankt Roseanne Reid  vooral aan haar moeder die haar in Leith, het havengebied van Edinbirgh, de eerste gitaarakkoorden aanleert.

Een concert van Martha Wainwright vormt nog tijdens haar tienerjaren de aanzet om zelf songs te componeren en dat komt in een stroomversnelling als ze enkele jaren geleden het jaarlijkse songwriter kamp van Steve Earle  in de Skarskill Mountains bezoekt. Daar introduceert ze Amy, een aan haar vriendin opgedragen liefdesverklaring. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij aan Earle die zich niet te beroerd voelt om zijn bijdrage te leveren aan het duet Sweet Annie.

Teddy Thompson, de zoon van Richard Thompson en ondertussen zelf  behoorlijk aan de weg timmerend als songwriter en producer verzorgde samen met gitarist/ toetsenman Eric Finland en een ritmesectie voor een sobere omkadering die Reids’s folkgetinte repertoire in de studio in Brooklyn ondersteund. Als het tempo voorzichtig opgevoerd wordt, gebeurt dat met een orgeltje en piano in It Is You of ietwat sterker aangezette percussie achter sprankelende fingerpicking in Me Oh My.

In een soul getinte I love Her So en Take It From Me komen daar nog blazers bij. Tussen het dozijn met zachte ontwapende voordracht gebrachte verhalen zijn geen mindere momenten te bespeuren. Onze aandacht gaat bovenal uit naar de meer ingetogen ‘naakte’ folkparels zoals Levi, Miles Away, het eerder vernoemde Amy , het sobere duet met Earle en het afsluitende What I’ve Done. Bij verdere beluistering is het zacht golvende Out In Space dat onze trommelvliezen streelt.

Een  meesterlijk debuut van een jonge zangeres die ondertussen voor de volgende langspeler al een voorraad nieuwe songs heeft aangelegd. Die komen ongetwijfeld aan bod op de concerten in juni, tijdens de Europese tour van Justin Townes Earle verzorgt Roseanne Reid het voorprogramma, op 18 Juni in Paradiso Noord. 1. Amy
 2. Heading North
 3. Hey River
 4. I Love Her So
 5. It Is You
 6. Levi
 7. Me Oh My
 8. Miles Away
 9. Out In Space
 10. Sweet Annie
 11. Take It From Me
 12. What I've Done