×

Recensie

Alternative

25 januari 2023

Roosbeef

Zomer in Nederland

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Buffel Records

Roosbeef - Zomer in Nederland
Zomer in Nederland Roosbeef Alternative 3.5 Roosbeef – Zomer in Nederland Written in Music https://writteninmusic.com

Het vorige album van Roosbeef, Lucky, kwam uit in 2020. Dat betekende dus dat er live maar beperkt gevolg kon worden gegeven aan die vierder langspeler. De plaat kreeg daardoor toch wat minder bekendheid. Dat was jammer, want Lucky was een goed album en met de track Menselijke mensen had Roosbeef zonder meer een van de beste Nederlandstalige singles van het jaar gemaakt.

Dan maar nieuwe songs schrijven. Roos Rebergen stuurde demo’s naar de rest van Roosbeef. Die band mag er wezen natuurlijk, met in de gelederen: Pascal Deweze (Metal Molly, Sukilove), Tim Van Oosten (Het Zesde Metaal), Tom Pintens (Zita Swoon, Tamino) en Sjoerd Bruil (Millionaire, Dez Mona). Mede onder invloed van platen van PJ Harvey ging de band op zoek naar een organisch geluid, zo veel mogelijk live ingespeeld. Niet afgelikt.

De songs op Zomer in Nederland zijn dromerig, zwoel, sensueel maar ook donker, dwars en ontregelend. Nu kon je dat al vaker zeggen van de liedjes van Roosbeef maar deze vijfde plaat klinkt toch weer nét even anders. De band brengt eigenzinnig pop met een intrigerende, licht psychedelische inslag. Bedrieglijk mild, bij oppervlakkige beluistering. Vol subtiele muzikale dwarswegen en prikkelende teksten, bij nadere beschouwing.

Ik heb je rug is weerbarstig, met een stevige cadans en mooie, bezwerende schaduwzang. ‘Ik stond op de schouder van een reus / Normaal ben ik minder ambitieus / Ik heb je rug’. Hierna is Mandola, met een dunne electrobeat, lichtvoetiger. Subtiele penseelstreken maken dit nummer, dat handelt over het verlangen een betere versie van jezelf te worden. De regels ‘Stap uit je comfortzone / Ik heb gene comfortzone’ hoorden we eerder op Lucky, op de track In mijnen tijd.

De teksten op Zomer in Nederland zijn prikkelend en associatief. Het ligt er allemaal nóg minder dik bovenop en dat voegt een mooie, soms raadselachtige dimensie toe aan de muziek, die doorgaans toegankelijk blijft. ‘Arme slechterik, je bloost / Wat ga je doen? / Wat ga je doen met mij?’, horen we op de mooie, melodieuze, klassieke pop van Arme slechterik. Waarom voelen we ons altijd zo aangetrokken tot het duistere?

Hooitijd is vlotte zweefcountrypop en op Ezels zijn het de verfrissende, tweedelige opzet en de woordloze zang die de song zijn karakter geven. De sfeer die de albumtitel oproept wordt mooi gevangen in de titeltrack. We gaan op weg met de auto, op vakantie. Alles is in kannen en kruiken. De hypnotiserende, sluimerende, traag golvende muziek en de teksten suggereren echter meer dan oppervlakkig vertier: ‘Het strand afgezet / Te ver van ons bed / We kunnen maar beter vertrekken’. Dit is meer dan een vlekkerig, onschuldig smalfilmpje.

Met Als even (brutaal, met pittige gitaartjes) en Warschau (een woordenstroom in arty gitaarpoprock) schroeft Roosbeef het tempo op. Hierna is het droge akoestische geluid van Vergeten groenten een mooie verruiming van het muzikale palet. Trompet en effectvolle gitaar brengen sfeer. Vroege jeugdherinneringen rondom moeder, zowel warm als verontrustend, schipperend tussen melancholie en onbehagen. Het dromerige Nooit meer is weldadig en loom maar ook hier valt een ondertoon te bespeuren.

Zomer in Nederland is (wederom) een Roosbeef album dat – hoewel nog relatief mild klinkend – ver afblijft van instrumentale en tekstuele cliché’s en opgewarmde prakmuziek. De muziek verleidt op eigenzinnig wijze en trekt je binnen, de teksten prikkelen en laten nog veel ruimte voor interpretatie. Een mooi album om – hopelijk samen met het werk van Lucky – de komende maanden live te brengen in Nederland en België.



  1. Ik heb je rug
  2. Mandola
  3. Arme slechterik
  4. Hooitijd
  5. Ezels
  6. Zomer in Nederland
  7. Als even
  8. Warschau
  9. Vergeten groenten
  10. Nooit meer