×

Recensie

Pop

05 mei 2016

Roos Blufpand

Hoe Dan

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Coast to Coast

Hoe Dan Roos Blufpand Pop 4 Roos Blufpand – Hoe Dan Written in Music https://writteninmusic.com

Ze rijgt haar woorden aan elkaar in soms welhaast poëtische zinnen, dan weer maakt ze een geregen lint aan woorden van ongedwongen alledaagsheid. Kleinkunst die de oren streelt, je tot nadenken prikkelt. Kleinkunst zoals men in Vlaanderen de term eerder liefkozend hanteert. Waar er in Nederland een wat neerbuigende beleving is bij de term, is het in Vlaanderen de gebruikelijke benaming voor muziek met Nederlandse zang en vaak akoestisch instrumentarium. Als je dat als uitgangspunt neemt en luistert naar wat Roos Blufpand op haar tweede album aan muziek en zang ten toon spreidt, dan mag kleinkunst met een hoofdletter geschreven worden.

Dertien nummers (twaalf en een bonusnummer) die zich voorjaarsfris door de speakers of door je hoofdtelefoon wentelen, die soms dartelen als lammetjes in de wei, zo vrolijk en energiek kan ze klinken, tegelijk kan ze donkere accenten zetten in sombere liedjes. Ze zingt over de toestand van de wereld en wat ze eraan kan doen, over Gandhi maar gewoonweg ook over de liefde. Af en toe komt ze qua stem en zanglijnen wat in de buurt van Claudia de Breij, dat gebeurt bijvoorbeeld bij Heimwee en Ik Heb Je Lief. Niet gek als je als jonge vrouw in het Nederlands zingt. Tegelijk, in de composities brengt ze variatie, de instrumentatie die ze bij de nummers gekozen heeft, prikkelt en houdt, naast haar stem je aandacht vast.

De Weg Kwijt is een voorbeeld van hoe haar muziek je aandacht vangt. Zowel in de compositie als in de instrumentatie zet ze de tekst kracht bij. Langzaam bouwt ze in de tekst op naar het moment dat de hoofdpersoon in het nummer stelt dat zij de weg kwijt is. De muziek volgt die opbouw en neemt ook consequent meer rust als de tekst dat doet. Roos doet dat niet alleen fraai in dit nummer. Muzikaal gezien is er over het hele album veel te genieten.

Het is mooi om mee te maken dat er steeds meer in het Nederlands gezongen wordt. Die uitspraak zou kunnen voortkomen uit een misplaatst chauvinisme. Als je de teksten neemt van veel van de Nederlandstalige zangeressen, zangers of bands, dan lees of hoor je er echter vooral het plezier in het taalgebruik in. Roos slaagt erin haar teksten met muziek te omlijsten en doet dat op zo’n manier dat ze met elkaar in balans zijn. Hoe wonderlijk mooi ze daar in slaagt, komt volkomen tot recht in Ik Heb Je Lief. Misschien zou je juist verwachten dat een liefdesliedje net zo makkelijk of makkelijker zelfs in het Engels tot zijn recht komt, maar met de woorden die Roos hier gebruikt, is het Nederlands de taal waarin het gevoel het meeste spreekt.

Als je je bedenkt dat Roos bij het maken van dit album de vraag over duurzaamheid ook nog eens invulling gaf door groene stroom te gebruiken, elektrische auto’s, zonnepanelen, vegetarisch en biologisch eten, biologische inkt en gerecycled papier, dan was de Hoe Dan vraag stellen hier ook het spreekwoordelijk beantwoorden ervan. Het eindresultaat? Een album dat je steeds weer graag opzet. Dat is iets dat je als recensent niet altijd ervaart. Dit is een album dat dat in zich heeft, met iets onverbiddelijk warms in zich en de geur en de kleur van de lente. Verras jezelf en luister eens onbevangen naar dit mooie album.

Tracklisting Hoe Dan:

 1. Geweten
 2. Heimwee
 3. De Weg Kwijt
 4. Laat ‘T Los
 5. Ik Heb Je Lief
 6. De Bloemen Voor Later
 7. Heet
 8. Minder Mij
 9. Onder Water
 10. Gandhi
 11. Roze Bril
 12. Hemel
 13. Verlangen Naar (Bonus)