×

Recensie

11 maart 2016

Roo Panes

Paperweight

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: CRC Music

Paperweight Roo Panes Pop 3.5 Roo Panes – Paperweight Written in Music https://writteninmusic.com

Andrew ‘Roo’ Panes is een 27-jarige sigersongwriter uit Wimborne Dorset. Gestimuleerd door zijn oma, een geschoold pianiste, begint hij op jonge leeftijd met trompet en piano, gaandeweg komt daar gitaar bij en op zijn dertiende knutselde hij al een song ineen. Notenleer is niet bepaald zijn sterkste kant , een leraar spoort hem aan om te improviseren en dat sterkt hem in zijn overtuiging dat je ook zonder klassieke opleiding kan musiceren.

Panes combineert dat musiceren met zijn andere grote liefde de poëzie. Een reclamecampagne voor het modehuis Burberry brengt Panes’ muziek bij het publiek en resulteer in studiosessies. Na enkele epeetjes komt in 2014 het volwaardige debuut Little Giant uit.

De inspiratie voor Paperweight vindt de singersongwriter in  zijn vroegere verblijfplaats in Wimborne, Dorset, nabij het Lake District, stilistisch afgebeeld op het platenhoesje, een schilderwerkje van zus  De voor de streek karakteristieke stilte en eenzaamheid worden grandioos gereflecteerd in het pastorale songwerk. De twaalfsnarige akoestische gitaar van Panes ondersteund een warme bariton. Een stemtimbre dat gelijkenissen vertoont met de vocale verrichtingen van Jonathan Jeremiah maar dan minder explosief. Hoewel, in de verstilde zangpartijen duiken sporadisch dynamische falsetto uithalen op.

“Stay With Me”, een smeekbede die we moeilijk kunnen weerstaan na het beluisteren van Corner Of My Eye , het fraaie snarengepluk krijgt het gezelschap van piano en melancholische strijkers die samen met  de blazersbijdragen n Lullabye Lover voor een sfeervolle achtergrond zorgen en onverwachte aanzwellende tempowisselingen in de titelsong Paperweight.

Rupert Coulson, een veelzijdig studiotechnieker en producer die eerder met Portishead en Oasis samenwerkte en bij menig soundtrack betrokken was, weet ook de minimalistische folkpop van een gepast, ademend decor te voorzien. De klassieke instrumentatie is bij momenten haast onhoorbaar aanwezig in het organische geheel zoals, in Summer Thunder. Ouderwets degelijk die  moderne Britse folkpop van Roo Panes.  1. Stay With Me
  2. Corner Of My Eye
  3. The Original
  4. Lullaby Love
  5. Paperweights
  6. Water Over Fire
  7. Vanished Into Everything
  8. I Was Here
  9. Summer Thunder
  10. Where I Want To Go