×

Recensie

Alternative

14 november 2020

Rome

The Lone Furrow

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Trisol

The Lone Furrow Rome Alternative 4 Rome – The Lone Furrow Written in Music https://writteninmusic.com

Als een hedendaagse minstreel combineert Jérôme Reuter mythische sages en legendes met een actuele kijk op de wereld. Hij zoekt hierbij de meest duistere kant van de melodieuze neofolk op, en confronteert daarbij ook de mensheid met de meest donkere kant van het leven. Tekstueel bevind hij zich daarmee op de rand van de darkmetal, niet vreemd dus dat deze gelijkgezinde bloedbroeders van Behemoth, Harakiri For The Sky en Primordial hun medewerking verlenen aan The Lone Furrow.

De gemiddelde metalfan zal hooguit nieuwsgierig worden, maar behoort verder niet echt tot het potentiële publiek welke Rome wil bereiken. Ondanks de bijdrages van cultfiguren uit de scene blijft het een typische Rome plaat. Jérôme Reuter houdt zich vast aan die heldhaftige struikroversromantiek en middeleeuwse dramatiek. De melodielijn van On Albion’s Plain lijkt geleend te zijn van John Lennon’s Working Class Hero en ademt de sfeer van een traditionele arbeiderssong uit. Met het gesproken woord als voornamelijk wapen, trotseert hij de puinhopen van de barricades die de mensheid zelf heeft gecreëerd.

The Lone Furrow schets geen mooi toekomstbeeld van de aarde. De vernietiging is onbewust al eeuwen geleden in werking gesteld, en de definitieve ondergang laat niet lang meer op zich wachten. De beschaving is verplicht tot boetedoening, wat de nodige offers met zich meebrengt. Verhalend introduceert hij zichzelf in Masters of the Earth, waarbij de verziekende rol van fake news in Social Media en het herindelen van de geschiedenisfeiten de nieuwe waarheden lijken te worden.

Een verontrustende gedachtegang die hij een weerwoord geeft in bekende citaten en de ideologie van Gustav Mahler, George Orwell, Johann Wolfgang Goethe en Friedrich Nietzsche. Inspirerende grootheden uit de literatuur die net als de uitspraken van Nostradamus een voorspellende juiste kijk op de toekomst waarborgen. Op de achtergrond zijn ritmische donderslagen hoorbaar die herinneren aan het krachtige roeiritme van slagvaardige schepen die in het verre verleden de aanval op de vijand openden.

Nog steeds gebruikt hij zijn meertalige thuisbasis van Luxemburg om er een universele dimensie aan toe te voegen. De afwisseling van Engels, Duits, Frans en nu zelfs Pools en Fins zorgt ervoor dat hij een breed publiek kan bereiken. In het strijdbare dranklied Tyriat Sig Tyrias zijn de invloeden van The Dublin Sessions nog merkbaar, verder ligt het veel meer in het verlengde van Le Ceneri di Heliodoro.

De provocerende houding is wat afgevlakt in zijn scherpte. Hierdoor is de doordringende toon minder conflict gericht en lang niet zo hardzinnig, al vormt het dreigende Kali Yuga über Alles hierop wel een uitzondering. Het schemergebied tussen goed en kwaad vormt hierbij net als op zijn vorige werk het ethische grondbeginsel waar vanuit gedacht wordt. The Lone Furrow is een toegankelijke voortzetting van de visie van Jérôme Reuter, die stukken doordachter te werk gaat, en minder de opruiende grens opzoekt. 1. Masters of the Earth
 2. Tyriat Sig Tyrias
 3. Ächtung, Baby!
 4. Making Enemies in the New Age
 5. The Angry Cup
 6. The Twain
 7. Kali Yuga über Alles
 8. The Weight of Light
 9. The Lay of Iria
 10. On Albion's Plain
 11. Palmyra
 12. Obsidian
 13. A Peak of One's Own