×

Recensie

Rock

06 juni 2015

Rolling Stones – (2015

Sticky Fingers

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Rolling Stones Records

Sticky Fingers The Rolling Stones Rock 4 Rolling Stones – Sticky Fingers (2015 reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Normaliter is een jubileum of ander heuglijk feit de aanleiding om een album opnieuw uit te brengen. In het geval van de Rolling Stones zijn dat de laatste jaren vooral geldgedreven motieven om de ene na de andere (oude) titel te releasen. Na Some Girls en Exile On Main Street is het nu de beurt aan Sticky Fingers.

Alhoewel aan deze reissue meer aandacht is besteed in de media, is het ook hier niet veel anders. Reeds twee maal eerder werd Sticky Fingers breed uitgemeten aangekondigd opnieuw uitgebracht: toen Virgin in 1994 de post-Decca catalogus overnam en in 2009 toen Universal de rechten verkreeg. Die 2009 versie vormt de basis voor deze reissue, die in allerlei formaten verschijnt: van de enkele (identiek aan de 2009-versie) disc tot aan een superdeluxe box, die bestaat uit 3 CD’s, een DVD, een boek en een 7”. Ook is het album op vinyl verkrijgbaar en uiteraard digitaal. Keuze genoeg dus.

Het zou dan ook zomaar in de platenmaatschappij kunnen opkomen om Bigger Bang opnieuw uit te brengen. De reden? Omdat het tien jaar geleden is dat voor het laatst een nieuw album van de Engelse band is verschenen. Sindsdien is de catalogus uitgebreid met live-albums, verzamelaars en reissues. En over een paar weken kan weer de beurs getrokken worden, want dan wordt het derde deel van de From The Vaults-serie uitgebracht, dit keer de registratie van een concert dat de band gaf in The Marquee in 1971 en waar ook tracks gespeeld werden van het toen een maand later te verschijnen Sticky Fingers album. Het zijn dus opnieuw dure tijden voor Stones-verzamelaars. Twee nummers zijn te vinden op een DVD die de meest uitgebreide versie van deze reissue bevat. Meer een teaser dan een volwaardige DVD en daardoor dus redelijk overbodig.

Het is 44 jaar geleden dat Sticky Fingers het licht zag en wordt het algemeen gezien als één, zo niet het beste album van de RS. Sticky Fingers was in elk geval het eerste RS studio-album in de 70’s in en zou er enige rust in de steeds turbulenter wordende carrière van de band moeten komen. Want dood en verderf bleef de band achtervolgen: eerst Brian Jones en daarna de dode die viel op het rampzalig verlopen concert in Altamont, USA. Er vielen geen doden meer, maar van enige rust was er geen sprake, want de RS was de belichaming van alles wat rock’n roll was en markeerde het begin van een tijdperk met nog meer sex, drugs en ander gerommel.

Sticky Fingers verscheen in elk geval in de meest wilde, maar ook creatieve periode van de band en die met ups en downs met Some Girls in 1978 werd afgesloten, want toen werden de Rolling Stones vooral een greatest hits geldmachine met albums die vooral routinematig werden gemaakt en veelal geen enkele historische waarde meer hadden.

Maar daar was in 1971 nog geen sprake van. De RS hadden met Beggars Banquet en Let It Bleed twee bijna onovertroffen monumentale werkstukken uitgebracht en waren de verwachtingen voor de opvolger natuurlijk zeer hoog gespannen. Daarnaast drukte ook de dood van de flamboyante Brian Jones zijn stempel op de band: konden de overgebleven leden deze klap te boven komen? Met Mick Taylor als opvolger werd er in elk geval een virtuoos binnengehaald, die speltechnisch prima pastte bij het tamelijk vierkante spel van Richards. En is Sticky Fingers dan ook vooral Taylor’s gitaristische staalkaart geworden.

En met slechts tien nummers en een speelduur van 46 minuten werd met Sticky Fingers historie geschreven. En meer dan 4 decennia later klinkt het album nog steeds fris, spetterend en sprankelend. En dat komt wellicht ook omdat Sticky Fingers de draaitafel of CD-speler nooit écht verlaten heeft, maar ook omdat Brown Sugar, Wild Horses en Bitch nog steeds op de playlist staan en behoren tot de ultieme RS legacy. Sticky Fingers klinkt daardoor dan ook niet als een album uit 1971, maar is een tijdloos rock’n roll document. Ook het samen met Marianne Faithfull geschreven Sister Morphine en het veel gecoverde Dead Flowers zijn favorieten. Sticky Fingers staat na al die jaren nog steeds als een huis en de mix van rock’n roll, blues, R&B en soul worden de RS op een onnavolgbare wijze gemixt en is deze combinatie nog steeds nimmer overtroffen

Is deze reissue nu de meest definitieve versie van dit klassieke RS album? De extra’s zijn er in de vorm van alternatieve versies (Dead Flowers, Bitch, Can’t You Hear Me Knockin’), een akoestische Wild Horses (die niet erg afwijkt van de albumversie) en een met Eric Clapton opgenomen versie van Brown Sugar, die naast vier live tracks de tweede disc en de tweede LP vullen. Vooral voor de LP-versie moet daarvoor diep in de buidel worden getast, evenals de superdeluxe edition, dat nog een live-registratie van een concert in 1971 in Leeds, een 7″single en een twee tracks tellende (!) DVD bevat, naast de gebruikelijke prullaria. Wanneer al dit materiaal wordt afgezet tegen de prijs die voor de box moet worden neergeteld, is de verhouding ver te zoeken. Die extra’s zijn leuk, maar het mocht allemaal wel wat meer zijn, want de meerprijs die voor de deluxe en de superdeluxe versies wordt gevraagd staat niet in verhouding tot wat er geboden wordt en zijn deze versies er enkel voor de hardcore verzamelaars, waarvan het twijfelachtig is of deze doelgroep zo stilaan niet genoeg krijgen van deze totale sellout van de RS-catalogus.

Sticky Fingers blijft nog steeds een mijlpaal in de rock, dat bewijst deze reissue en de hernieuwde aandacht voor het album opnieuw. Het verdienmodel achter deze zoveelste reissue is echter twijfelachtig en alhoewel vooral de LP erg lekker klinkt, zullen waarschijnlijk weinig mensen, die het album al in de kast hebben staan overgaan tot verversing van die versie. Temeer omdat er klankmatig geen enkele verbetering is ten opzichte van eerdere versies. En zullen degenen die Sticky Fingers nog niet hebben vooral de tweedehands bakken afstruinen, vooraleer er behoorlijk veel geld voor – vooral – de vinylversie op tafel zal worden neergelegd.

Tracklisting Sticky Fingers

LP / CD (2009 Remaster)(Standard / DeLuxe / Superdeluxe Edion)

 1. Brown Sugar
 2. Sway
 3. Wild Horses
 4. Can’t You Hear Me Knocking
 5. You Gotta Move
 6. Bitch
 7. I Got The Blues
 8. Sister Morphine
 9. Dead Flowers
 10. Moonlight Mile

CD 2 / LP 2 (DeLuxe / Superdeluxe Edion)

 1. Brown Sugar [feat. Eric Clapton]
 2. Wild Horses (Acoustic)
 3. Can’t You Hear Me Knocking (Alternate Version)
 4. Bitch (Extended Version)
 5. Dead Flowers (Alternate Version)
 6. Live With Me (Live At The Roundhouse / 1971)
 7. Stray Cat Blues (Live At The Roundhouse / 1971)
 8. Love In Vain (Live At The Roundhouse / 1971)
 9. Midnight Rambler (Live At The Roundhouse / 1971)
 10. Honky Tonk Women (Live At The Roundhouse / 1971)

CD 3 Get Yer Leeds Lungs Out! (Superdeluxe Edition)

 1. Jumpin Jack Flash
 2. Live With Me
 3. Dead Flowers
 4. Stray Cat Blues
 5. Love In Vain
 6. Midnight Rambler
 7. Bitch
 8. Honky Tonk Women
 9. (I Can’t Get No) Satisfaction
 10. Little Queenie
 11. Brown Sugar
 12. Street Fighting Man
 13. Let It Rock

DVD

 1. Midnight Rambler (Live At The Marquee, 1971)
 2. Bitch (Live At The Marquee, 1971)

7″ single

 1. Brown Sugar / Wild Horses


 1. Brown Sugar
 2. Sway
 3. Wild Horses
 4. Can't You Hear Me Knocking
 5. You Gotta Move
 6. Bitch
 7. I Got the Blues
 8. Sister Morphine
 9. Dead Flowers
 10. Moonlight Mile