×

Recensie

Pop

30 november 2011

Rolling Stones – (deluxe

Some Girls

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Universal

Some Girls The Rolling Stones Pop 4 Rolling Stones – Some Girls (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Some Girls wordt wel het laatste magische Rolling Stones album genoemd. Het bracht een aantal onvervalste Stones klassiekers voort.

In deze tijd van re-issues van topbands (Pink Floyd, The Who) konden The Rolling Stones natuurlijk niet achterblijven. De ophef over de documentaire rond het opnameproces rond Exile On Main Street (1975) is al ’n tijdje achter de rug en dan is daar ineens een remasterde Super-Deluxe, Deluxe en Digitale editie van Some Girls, het album dat in 1978 hoge ogen gooide in de charts en waarmee The Stones met Ron Wood in de gelederen een nieuwe weg leken in te slaan. Als je de LP al in huis hebt, denk je al snel: wat voegt deze nieuwe versie eraan toe? Ja, je kunt ‘m op je CD-speler afdraaien en met nieuwe oren beluisteren en dan hoor je al gauw dat Miss You, Imagination, Far Way Eyes, Beast of Burden en Shattered onvervalste klassiekers blijven. Remastered klinken ze net wat helderder en genuanceerder dan het origineel, Jagger’s stem wordt er soms bovenuit getild net als de gitaren van Keith Richards en Ron Wood.

Maar dan is er de Bonus Disc met songs die het album niet haalden. Ik luisterde ernaar met oren die wilden weten waarom ze het niet haalden. De opener Claudine is sterk, zou op Some Girls niet misstaan hebben, is pure rock & roll met een rockabilly touch. Don’t Be A Stranger is ook erg goed, pakt meteen maar is net te anders, net als You Win Again. Tallahassee Lassee daarentegen lijkt wel een remake van Johnny Be Good en in Do You Shine I Really Care lijkt Jagger’s stem out of tune. Daarnaast zijn sommige songs, We Had It All en Keep Up Blues gewoon zwak. Voor Stones verzamelaars is het natuurlijk allemaal interessant, voor mij als oude Stonesfan ook. Maar op een topalbum als Some Girls moesten natuurlijk alleen goede nummers staan hoewel ik nu Respectable en Before They Make Me Run ook niet meer zo goed vindt. Het broeierige agressieve Lies wel. Maar al met al voegt deze re-issue wel wat toe en dat zijn de eerdergenoemde goede songs op de Bonus Disc!

Tracklisting Some Girls (deluxe edition)

Disc 1

 1. Miss You
 2. When the Whip Comes Down
 3. Just My Imagination (Running Away With Me)
 4. Some Girls
 5. Lies
 6. Far Away Eyes
 7. Respectable
 8. Before They Make Me Run
 9. Beast of Burden
 10. Shattered

Disc 2

 1. Claudine
 2. So Young
 3. Do You Think I Really Care?
 4. When You’re Gone
 5. No Spare Parts
 6. Don’t Be a Stranger
 7. We Had It All
 8. Tallahassee Lassie
 9. I Love You Too Much
 10. Keep Up Blues
 11. You Win Again
 12. Petrol Blues


 1. Miss You
 2. When The Whip Comes Down
 3. Imagination
 4. Some Girls
 5. Lies
 6. Far Away Eyes
 7. Respectable
 8. Before They Make Me
 9. Beast Of Burden
 10. Shattered