Recensie

18 april 2013

Rokia Traoré

Beautiful Africa

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Beautiful Africa Rokia Traoré World 4 Rokia Traoré – Beautiful Africa Written in Music https://writteninmusic.com

Zonder twijfel is Rokia Traoré de meest opvallende muzikante die uit Mali komt. Haar met rock geinjecteerde Afrikaanse songs klinken aan de ene kant westers hip en cool maar zijn zeker ook geworteld in de traditionele muziek van haar land.

Op haar nieuwe album Beautiful Africa komen deze twee kanten wederom perfect samen. Geproduceerd door John Parish (vooral bekend van zijn baanbrekende werk met PJ Harvey) is een zeer opvallend, origineel, zelfs baanbrekend album tot stand gekomen dat verbaast en uitzonderlijk boeit. Een album ook dat niet in een keer volledig te doorgronden is. Anders dan de parel Tchamantché uit 2009, die een mix van bijna minimale klanken gemixt met Afrikaanse blues en vleugen westerse rock liet horen, klinkt Beautiful Africa elektrischer en is meer opgebouwd in losse songs met een eigen sfeer. Het album heeft een basis in lekkere gitaarriffs en prominente baslijnen en de zang, vaak in het traditionele Bambara, is wederom overweldigend.

De gevarieerde set songs klinkt dan weer ingetogen dan weer feestelijk en heeft tekstueel immer een persoonlijke dan wel sociale boodschap. Zo fraai als de openingssong Lalla en zo swingend als het erg lekkere Tuit Tuit klinkt, zo diep gaat Mélancholie, een emotionele en persoonlijke weerspiegeling op verdriet en eenzaamheid. Het krachtige, door een rockgitaar gedreven, Kopuma sluit dan weer aan op de boze titeltrack, waarin de in alle lagen van de bevolking verscheurende oorlog in haar land en de onrust in de rest van het continent geniaal wordt gemixt met de liefde voor het land.

Beautiful Africa is een album waarop Traore ingenieus muzikale stijlen en persoonlijke en sociale gevoelens weet samen te ballen tot een coherent geheel en waar de Afrikaanse n’goni net zo belangrijk is als de gitaren. Het album staat vol spannende songs die per luisterbeurt groeien en Traore maakt indruk zoals maar heel weinig artiesten dat kunnen.  1. Lalla
  2. Kouma
  3. Sikey
  4. Ka Moun Kè
  5. Mélancolie
  6. N’Téri
  7. Tuit Tuit
  8. Beautiful Africa
  9. Sarama