×

Recensie

Jazz

12 maart 2014

Rock Candy Funk Party Takes New York Live At The Iridium

Rock Candy Funk Party Takes New York Live At The Iridium

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Provoque

Rock Candy Funk Party Takes New York Live At The Iridium Rock Candy Funk Party Jazz 4 Rock Candy Funk Party Takes New York Live At The Iridium Written in Music https://writteninmusic.com

Joe Bonamassa is een man van vele gedaantes. Als bluesrockgitarist brak hij door en kreeg hij zijn beroemdheid. Maar daar blijft het niet bij want Bonamassa vindt vele stijlen gaaf om te doen. Zo maakte hij deel uit van de super rockformatie Black Country Communion, die voor de rest bestond uit Glenn Hughes (Deep Purple, Black Sabbath, Trapeze), Jason Bonham (Led Zeppelin, Foreigner) en Derek Sherinian (Dream Theatre, Billy Idol, Alice Cooper), en vormde hij een duet met Beth Hart. En dan is er sinds een jaar het nieuwe project waarbij hij is betrokken; Rock Candy Funk Party.

Tal Bergman, de drummer van Joe Bonamassa, had al eerder een instrumentaal funkproject gedaan, samen met gitarist Ron DeJesus. Een project dat vreselijk flopte. Toen de twee opnieuw een dergelijk project wilden beginnen vroegen ze buiten Mike Merritt (bass), Renato Neto (keys) en Daniel Sadownick (percussion) ook Bonamassa om deel te nemen. Rock Candy Funk Party was geboren. Het 6-tal dook in 2012 onmiddellijk de studio in om naar buiten te komen met hun debuut album We Want Groove, dat in januari 2013 uitkwam. En nu een jaar later is er een tweede album van de heren verschenen en net als bij het debuut ook nu weer met een bijgeleverde DVD met daarop het concert en de een 30 minuten durende documentaire van de making off. Titel van het dubbel album: Rock Candy Funk Party Takes New York Live At The Iridium.

The Iridium, een op Time Square gevestigde Jazz Club, is de plaats van handeling. En daar speelt de band 8 nummers van hun debuut album. Deze worden aangevuld met de covers Heartbeat en Steppin’ In It van Herbie Hancock en Mr. Clean (Weldon Irvine) en One Phone Call (Miles Davis). Eerst de cd’s beluisterend en later de DVD belijkend valt onmiddellijk op dat alle 6 artiesten over meer dan uitzonderlijke kwaliteiten beschikken maar deze volledig in dienst stellen van het groepsproces. En dat komt de muziek, een combinatie van instrumentale jazz-funk, rock en elektronische muziek, uitermate ten goede. Want zelden heb ik een band, als een zeer goed geoliede machine, live een concert zien/horen geven! Geen van de leden stelt zich boven de rest maar er valt ook geen zwakke schakel te bespeuren. En waar, naar mijn mening, instrumentale muziek nog al eens wil verzanden in eentonigheid weten deze mannen je te boeien, van het begin tot het einde, ruim 100 minuten lang!!

Trackinglist Rock Candy Funk Party Takes New York – Live At The Iridium:

Disc 1:

 1. Octopus-e
 2. Work
 3. We Want Groove
 4. Heartbeat
 5. New York Song
 6. Spaztastic

Disc 2:

 1. Ode To Gee
 2. Dope On A Rope
 3. Best Ten Minutes Of Your Live
 4. Steppin’ In It
 5. Mr. Clean
 6. One Phone Call


 1. Ode to Gee
 2. Dope on a Rope
 3. Best Ten Minutes of Your Life
 4. Steppin' in It
 5. Mr. Clean
 6. One Phone Call