×

Recensie

Roots

10 oktober 2016

Roger Roger

Fairweather

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Fairweather Roger Roger Roots 4 Roger Roger – Fairweather Written in Music https://writteninmusic.com

Roger Roger is een uit het Canadese Winnipeg afkomstige folkroots duo waarin de tweeling Madeleine en Lucas Roger de creatieve krachten en stemmen bundelen. Lucas Roger was eerder actief met rockformatie Modern Man, Madeleine hield zich vooral met theater en kayakken bezig. Op familiebijeenkomsten zongen ze al eens samen rond het kampvuur. Lucas ontdekte dat zijn zus stiekem op haar kamer al eens een eigen liedje uittestte, het duurde niet lang voor hij met zijn gitaar haar liedjes begeleidde. De tweeling  gebruikt overigens meestal gitaren die Lucas ineen knutselt, hij verdient de kost met gitaarbouw en repareert hot rodcars. Hun muzikaliteit erfden ze wellicht van hun vader Lloyd Peterson ( The Weakerthans en The Wailin’ Jenny’s)die  zijn kinderen met de productie  hielp en samen met een ritmesectie ondersteund met orgel.

Het songwerk brengen de Rogers samen aan terwijl Lucas met zijn elektrische gitaren meer in de rockende nummers als Mad Trapper en You Came Around of Dead Horse Creek een fraaie countryrocker maar ook dan blijft zijn zus in de buurt met achtergrondzang, de opvallend mooie natuurlijke harmoniezang is naast de voortreffelijke folkgretinte songs overigens het sterke punt van Roger Roger en daarbij komt het duo dicht in de buurt van de verrichtingen van Civil Wars.

Op zijn beurt ondersteund hij Madeleine instrumentaal en vocaal in het meer ingetogen, ronduit schitterende folkachtig werk als Think Of Me en O Rainy Day of het meer popgetinte Another Girl’s Shoes. Als  hij even zijn elektrisch versterkte gitaar voor een akoestisch exemplaar omruilt  in het door cello begeleidde Fairweather, niet toevallig de titeltrack. Die kan meteen bij de hoogtepunten gerekend worden, samen met Scott Free. Bijzonder sober geïnstrumenteerd, enkel de piano van Madeleine en haar prachtige kristallijne stemtimbre, dat herinneringen oproept aan een prille Joni Mitchell, op het voorplan. Opmerkelijk debuut van een getalenteerde tweeling die wellicht in 2017 de oceaan oversteekt voor een Europese Tournee.  1. 13 Crowns
  2. Mad Trapper
  3. Think Of me
  4. Fairweather
  5. Another Girl’s Shoes
  6. Dead Horse Creek
  7. O Rainy Day
  8. You Came Around
  9. Scott Free