×

Recensie

Klassiek

04 december 2020

Rodrigo Leão

O Método

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: BMG

O Método Rodrigo Leão Klassiek 4 Rodrigo Leão – O Método Written in Music https://writteninmusic.com

Als de Europese wereld zich in de jaren tachtig steeds meer in rouwend zwart hult, en elk land een opleving heeft met een eigen variant op de new wave, geeft het Portugese Madredeus hier hun specifieke draai aan. Het begrip fado is in zijn beginselen terug te voeren tot de dood en de uiteindelijke lotsbestemming. Een trieste klaagzang die hierdoor zeer dicht tegen de deprimerende postpunk aanleunt. En waarbij de traditionele begeleiding er een sterk folklore omlijsting aan toevoegt waardoor het beeldend muzikale schilderij een prachtig goud randje krijgt. Rodrigo Leão mag met subtiele keyboardklanken hieraan de driedimensionale diepgang toevoegen.

Na drie albums verlaat hij de succesvolle band om steeds vaker voor zijn solo projecten gebruik te maken van de kwaliteiten van typische Westerse artiesten, waarbij de nadruk ligt op de ontroerende slepende zang. Niet vreemd dus dat vocalisten als de fragiel klinkende Stuart A. Staples van Tindersticks, de volop geprezen Neil Hannon van The Divine Comedy en de doorrookte stem van Portisheads Beth Gibbons hun steentje bijdragen aan de indrukwekkende traktatie van prachtige verstillende platen. Verhalenvertellers die een indrukwekkend evenwicht verzorgen tussen de voornamelijk klassieke instrumentale werkstukken.

Ondertussen verbreed hij zijn blik en ontwikkelt Rodrigo Leão zich tot een hoog gewaardeerde soundtrack componist, en ontvangt hij voor het politiek getinte The Butler een ASCAP award. Een film die helemaal in het nu te herplaatsen valt vanwege het aan Black Lives Matter te koppelen thematiek. Een achtergrond die overduidelijk zijn weg vind op het zwaar cineastische O Método, waarbij het fado verleden van zijn nog steeds actieve bondgenoten van Madredeus tot een minimum is terug gebracht.

Dat de creatieve basis gevormd wordt op eenzame hotelkamers, die dienen als illustrerende stillevens hoor je direct terug op het sombere Idea 1. Een verslaglegging van zo’n aan gezelschapsarmoede lijdend moment die de schaduwzijde van het continue touren benadrukt. Ontroostbare pijn die de strijkers nogmaals vorm geven op het maagdelijke winters witte O Convite en het gearrangeerde monnikenkoorzang van Loutolim.

Ondanks uitmuntende gastrollen van twee uitzonderlijke sfeerbepalers, is de meest eruit springende naam niet die van Casper Clausen die normaal op Efterklang de zang verzorgt op het door progressieve rockgeluid gedragen The Boy Inside. Ook de Italiaanse klassiek geschoolde pianist Federico Albanese krijgt die titel niet toegereikt, ondanks dat op het statige sjokkende titelstuk O Método de helende krachten van twee grote musici zo mooi samenkomen.

Die eer komt zijn dochter Sofia Leão toe, al is haar rol beperkt tot A Bailarina, waar ze een persoonlijke invulling geeft aan een zelf verzonnen slaapliedje. Het denkbeeldige goedkeurende liefdevolle kusje op het voorhoofd van haar papa, wanneer hij vanwege werkverplichtingen zijn gezin moet verlaten. Het oplopende ritme geeft de hartslag aan van een vader die herinnert wordt aan dit ultieme geluksmoment.

De familieband geeft hier zoveel warmte cadeau, en benadrukt nogmaals waar het leven daadwerkelijk om draait. Het moederlijke Red Poem met de dromerige zangpoëzie van Ângela Silva en de Russische opengebroken kilte van Viviena Tupikova in het taal wiegende O Cigarro mogen hier bevestigend op aansluiten.

De bonustrack Lula Mistério geeft de verdraaiing van het seizoen weer, na de opruiende storm komen de weerkaatsende verwarmende zonnestralen die het ijs laten smelten. Parte 1 is het afsluitend rustmoment, waarmee benadrukt wordt dat er zonder de twee toevoegende nummers geen afronding plaats vind. De voorkeur gaat dus uit naar het complete plaatje. Een fraai toereikend nieuw hoofdstuk in het muzikale naslagwerk van dhr. Rodrigo Leão. 1. Ideia 1
 2. A Bailarina
 3. O Método
 4. The Boy Inside
 5. Transporte
 6. Red Poem
 7. O Cigarro
 8. O Convite
 9. Loutolim
 10. Dresden
 11. Lula Mistério
 12. Parte 1