×

Recensie

Roots

30 november 2017

Rod Picott

Out Past The Wires

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Welding Records

Out Past The Wires Rod Picott Roots 4 Rod Picott – Out Past The Wires Written in Music https://writteninmusic.com

Met de ongemeen sterke voorganger Fortune bereikte Picott twee jaar geleden al een ongekend niveau. Ondertussen heeft hij niet stilgezeten, werkethiek is voor deze working man niet onbelangrijk, naast de dichtbundel God In His Slippers, werkte hij een fimscenario uit en komt naast de cd aanzetten met een verzameling kortverhalen waarin de verhalen van Out Past The Wires verder uitgediept worden.

Om songs zat Picott niet meteen verlegen, er lagen liefst 78 songs op de plank, 22 geselecteerd kwamen op de nieuwe dubbellaar terecht. De tiende langspeler kwam weerom onder hoede van Neilson Hubbard tot stand en ook Will Kimbrough is van de partij, hij zorgt samen met Kris Donegan voor een efficiënte omkadering met elektrische gitaarwerk. “You be my Bonnie I’ll be your Clyde, we ‘ll mary our future and together we’ll ride”, vertrouwt de zanger ons toe in een ontroerend, haast gepreveld epos.

De harmonica galmt wat feller als het tempo wat wordt opgedreven in Better Than I Did en het rockt eveneens wat strakker in Take Home Pay. In A Better Man sneert een messcherpe slide en in Coal hangt een onheilspellende, desolate sfeer. Blanket of Stars, een diep doorvoelde ballade schetst het niet zelden harteloze en ongenadig harde leven van teenagerbruidjes, terwijl Holding On dat naar zijn vader refereert eveneens oprecht klinkt.

Zo gaat het er ook verder op het tweede schijfje, dat opent met het wondermooie Dead Reckoning, een verstild duet met Telisha Williams. Er volgen weerom al dan niet uit het leven van de troubadour gegrepen intimistische verhalen zoals Store Bought. Diamonds In The Dirt, Hard Luck Baby en Straight Job schetsen meestal uitzichtloze situaties en laten bij de luisteraar weliswaar een wrange nasmaak na maar ze blijven onveranderlijk de aandacht opeisen.

Dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn op de concerten van de komende tour in onze contreien waarbij hij ook zijn boekwerkje voorstelt en soms het gezelschap krijgt van het  Canadese folkduo Roger Roger. In afwachting van de concerten begin maart komen de liefhebbers ruimschoots aan hun trekken met deze dubbellaar die evenals de voorganger bij Picotts beste werk behoort.

Tracklisting Out Past The Wires:

CD 1:

 1. Be My Bonnie
 2. Better Than I Did
 3. Take Home Pay
 4. Primer Gray
 5. On The Way Down
 6. Blanket Of Stars
 7. A Better Man
 8. Coal
 9. Holding On
 10. Fire Inside
 11. Date Of Grace

CD2:

 1. Dead Reckoning
 2. Falling Down
 3. Store Bought
 4. The Shape of You
 5. Diamonds In The Dirt
 6. Hard Luck Baby
 7. Medicine Man
 8. Straight Job
 9. Bottom Of The Well
 10. We all Live On
 11. Little Things